-----------------------------------
uzunu
29 Mar 2011 18:01


-----------------------------------
Ce stie sa faca? Creaza o punte intre calculator si montura telescopului cu ajutorul standardului ASCOM 5. 

La ce il poti folosi? Cel mai important este autoguidingul. Pui piggy-back o camera web/camera planetara cu un obiectiv care sa fie macar de doua ori mai lung decat focala telescopului (aici calculezi CU crop factor). Cu alte cuvinte, daca ai telescop de un metru, cel mai scurt obiectiv pe care-l poti atasa la camera web (daca are senzor de 1/4") este unul de 200mm. Camera web o legi de laptop. Poti folosi mai multe programe de ghidaj, gen PHDGuiding (cel pe care-l folosesc eu), GuideDog sau altele. Acestea interpreteaza imaginile in timp real si transmit prin USB corectiile necesare acestei cutiute pe care eu o construiesc. Circuitul integrat CP2103 converteste semnalul digital intr-unul analog si il trimite mai departe controllerului de montura sub forma unor impulsuri electrice. De asemenea, pentru un controller de tipul EQ5, trebuie facuta o modificare absolut banala care adauga un conector RJ12 (ca de telefon, 6 la 6). Astfel, semnalele transmise de GPUSB sunt interpretate ca si cum tu ai apasa pe butoane pentru a mentine obiectul fix in cadru, doar ca asta se petrece automat, extrem de rapid si de precis. 

Pe foarte scurt, toata matzocaria asta elimina erorile de tracking sau aliniere polara relativ proasta. Daca alinierea e facuta foarte prost, atunci imaginea va aparea rotita in jurul centrului, insa steaua din centru va fi perfect pin-point. 

Montura mea, neghidata, poate mentine ~2 minute la 1000mm. Cu GPUSB, cel mai lung timp incercat a fost de 15 minute. Nu se recomanda folosirea trackingului la altitudini mai mici de 20 de grade din cauza refractiei atmosferice. 

Cutiuta mai poate fi folosita la tracking manual la planetare, pentru a nu sta cu controllerul in mana, riscand sa atingi montura, si la aplicatii remote, daca ai un observator si vrei sa tragi imagini de acasa sau iti e prea frig si vrei sa controlezi montura din confortul masinii.