-----------------------------------
Michael Peter
30 Mar 2011 16:42

probleme cu oglinzile
-----------------------------------
Seara trecuta am vrut sa fac o comparatie intre luneta mea Celestron 60/700 si newtonianul Bresser 114/500.Am luat ca referinta planeta Saturn si am folosit aceleasi oculare pe ambele telescoape.Spre surpriza mea luneta a fost superioara cu toate ocularele chiar daca are apertura pe jumatate.
Asa ca azi am incercat sa-mi reglez putin telescopul.
Am folosit sfaturile din tutorialul de la aceasta adresa :
www.andysshotglass.com/Collimating.html

Si am descoperit ceva ce nu mi-a placut deloc ... in secundara nu vad toata oglinda principala. Mi-am facut niste semne cu o carioca pe baza de apa (se sterge usor) si mi-am dat stfel seama ca eu nu vad vreo 2 cm din raza principalei - deci in total 4cm.In total din apertuta de 11,4 cm,care si asa nu e impresionanta eu pierd o treime.    :evil: 
Mi-am adus aminte ca, cu cateva luni in urma, citisem pe un forum in engleza ca unul se plangea de aceeasi problema ...in realitate el avea un telescop cu apertura micsorata pt ca secundara era prost pozitionata sau prost dimensionata.Nu am fost inspirat sa-mi fac un bookmark la acea discutie pe forum.

Ce pot eu  sa fac acum?Sa schimb oglinda secundara? Sa incerc sa trag principala mai spre spatele tubului.Sa schimb tubul?Sau sa dau cu el de beton si sa strang bani pt. un telescop scump in speranta ca ala e facut cu simt de raspundere?