-----------------------------------
Laurentiu
30 Mar 2011 17:14


-----------------------------------
Ai intuit bine problema. De fapt, oglinda secundara este subdimensionata pentru pozitia pe care aceasta o are relativ la oglinda principala.

Solutii sunt 2 (la fel, ai dibuit bine  :) ): 1. maresti distanta intre primara si secundara (aici nu se poate face decat intr-un fel: muti principala mai in spate (asa ca iti trebuie un fel de prelungitor pentru tub sau schimbi tubul cu altul mai lung). 2 inlocuiesti secundara cu una mai mare (asa am facut eu la astrograful newtonian din profilul meu pentru a avea camp iluminat satisfacator de mare pentru chip-ul DSLR-ului). Dar daca maresti foarte mult secundara, pe langa pret (destul de mare pe cm patrat :-() vei pierde din contrastul imaginii destul de mult - asa ca eu as merge, strict pentru aplicatii vizuale, pe solutia nr. 1.


Pe de alta parte, calitatea nesatisfacatoare a imaginii poate sa rezulte atat din colimarea insuficient de buna - si e greu de facut o colimare perfecta la f/4.3 - cat si din faptul ca la raportul acesta focal coma inerenta este foarte mare (eu folosesc un corector de coma - dar asta costa mai mult decat telescopul tau  :cry: ). Incearca sa colimezi cat mai bine telescopul.