-----------------------------------
Blakut
05 Apr 2011 11:03


-----------------------------------
Eu sunt curios de o chestie; in ce masura exista acum in Romania (institutele romanesti) o cerere/nevoie reala pentru acces la un telescop >1m ? Cati astronomi profesionisti sunt la noi si cu ce se ocupa ? Nu vreau sa lezez pe nimeni, intrebarea e din pura ignoranta. Plec de la premiza (intuitiva) ca majoritatea sunt de mult plecati in tari mai calde, in institutii care au deja acces la cele necesare. 

Nu sunt multi, dar sunt. Am destui colegi la magurele acuma cu care am avea ce face cu un telescop care sa vada magnitudini 19+. Si asta doar pe colaborarea cu Ovidiu. S-ar face si mia multe, daca ar fi cu ce, cand nu ai telescope, nici nu se pune problema...

Nu e mai degraba cazul ca intai acea nevoie sa fie creata, in educatie ? In scopul asta, un telescop amplasat in Romania pare mult mai util, urmand ca atunci cand se va forma o masa critica de oameni sa fie construit unul intr-un amplasament mult mai bun. 
Argumentul asta l-am auzit de mai multe ori, mai ales de la ONG-isti pe astro, sunt si eu din ala asa ca nu comentez de rau. Problema e ca nu ai cum forma o masa critica daca nu ai cu ce. Fara telescop si astronomi nu poti instrui pe nimeni calumea. Le promiti alora tineri ce? Invatati astro ca sa avem o masa critica? Azi daca ii inveti astro, ei pleaca daca asta vor sa faca. Si masa critica se duce in alte parti. Insa daca vii cu argumentul: faceti astro, ca uite, ajungeti sa lucrati la observator ca baietii astia care au terminat facultatea...atunci e altceva...