-----------------------------------
cmatei
09 Apr 2011 14:53


-----------------------------------
Avand in vedere formularea intrebarii, nu cred ca discutia despre magnitudini teoretice il ajuta pe om. O sa ma hazardez eu la un raspuns mai putin tehnic. Adaugirile/corecturile sunt binevenite, sper sa nu spun vreo traznaie.

In principiu, vezi toate planetele (in afara de Pluto, care nu se mai incadreaza). La Mercur si Venus vei putea observa fazele, fara detalii de suprafata. Pe Marte vei distinge culoarea generala si forme de relief, cu 70mm eu nu am reusit sa vad calota polara. La Jupiter vei vedea benzile ecuatoriale, poate GRS in conditii bune, cel putin cei 4 sateliti galileeni si tranzitul lor peste planeta. La Saturn vei vedea bineinteles inelele, posibil diviziunea cassini (?). Il vei vedea sigur pe Titan, si alti sateliti mai mici. Uranus si Neptun nu au detalii si pe ultimul te vei chinui un pic sa-l gasesti.

In rest, vei putea observa mare parte din catalogul Messier, dar vei fi probabil dezamagit de galaxii si alte nebuloase in afara de cea din Orion (M42). Ce o sa arate bine oricand o sa fie roiurile si stelele duble. Si, desigur, Luna.

In principal, trebuie sa nu te astepti sa se vada "ca in poze", asta nu e posibil nici cu telescoape mult, mult mai mari. Mai ales cand pozele alese ca referinta sunt de la HST :-)