-----------------------------------
relucu4
16 Apr 2011 10:55


-----------------------------------
Erwin vrei sa spui poate LED-uri de macar 10W care s-ar putea compara cu un halogen de 100W dar nu suficient. Un halogen de proiectie cu oglinda incorporata depaseste 1000 de lumeni. 
Putine leduri sunt capabile sa ajunga la valorile astea si sunt foarte scumpe. 
Altfel toate lampile cu halogen de la proiectoare ar fi inlocuite cu LED-uri.

Cat despre sursa punctiforma ma cam indoiesc, becul cu halogen ca mai toate becurile lumineaza sub un unghi mare desi lumina pleaca aparent de la un filament "punctiform". Cred ca ce conteaza e intensitatea luminii si concentrarea uniforma pe o suprafata mai mica. Oricum fibra optica necoerenta nu transmite imagini asa ca ce conteaza e fluxul luminos.

Am avut pe mana LED de 20W , de fapt o matrice minuscula de 6 leduri , al carei diametru nu depasea 6 mm.  Cel care o comandase a platit pe ea vreo 200 de lei.
Intensitatea luminoasa era de-a dreptul spectaculoasa , fascicolul colimat fiind vizibil pe lumina zilei.

Din cate stiu eu , aberatia sferocromatica a sursei poate influenta foarte mult calitatea imaginii prin microscop , la grosismente mari si foarte mari.


Ledul cu care lucrez are cam 50W si o intensitate luminoasa situata intre 4000-5000lumeni in punctul de lucru indicat de fabricant(25V/2A). Lumina face foarte multa si foarte alba dar la proba practica pe care am facut-o saptamana asta nu a trecut. Am montat pe el un reflector construit special pentru acest tip de led(dar nu pentru acest tip de aplicatie) si cu toate acestea pe fibra nu se ducea cantitatea necesara de lumina si de aceea am ajuns la concluzia ca pentru reusita experimentului asta trebuie si un dispozitiv optic menit sa focalizeze toata aceasta cantitate de lumina daca nu chiar la diametrul fibrei macar pe undeva pe aproape. Atasez o poza cu ledul in cauza. Am mascat logoul firmei pentru a nu da impresia de reclama. Daca sunteti interesati pot posta foaia de catalog a lui, daca este permis asa ceva.