-----------------------------------
relucu4
16 Apr 2011 11:40


-----------------------------------
Daca becul halogen cu care era echipat initial dispozitivul , se apropia cat de cat de ceea ce se numeste o sursa punctiforma (adica avea un filament concentrat pe o arie\volum mica) , atunci inlocuirea lui cu o matrice de LED-uri poate fi problematica.
Matricea nu este nici sursa de lumina punctiforma (la distanta care o desparte de fereastra fibrei optice) si pe deasupra mai emite si o infinitate de fronturi de unda care fac aproape imposibila colimarea cu mijloace obisnuite (fara a apela la optica de dimensiuni enorme).

Un raster nu e altceva decat o matrice de microlentile care serveste la uniformizarea iluminarii cu fascicule largi. 
Cel putin teoretic , dupa raster trebuie montata o lentila fresnel (mai putin transparenta dar cu o aberatie de sfericitate foarte mica) iar inaintea fibrei o lentila (poate plan convexa ) ceva mai mare decat diametrul fibrei  si cu o focala corespunzatoare.

Mai exista o metoda care se practica la unele videoproiectoare (cele cu matrice cu microoglinzi) , in care se foloseste un tunel optic si care da si forma rastrului (adica formatul imaginii, 3\4 sau 16\9 ).
In cazul tau , ar trebui sa confectionezi , nu un tub cu sectiune dreptunghiulara ca la video , ci un fel de trunchi con , sa zicem din aluminiu , cu bazele mare si mica corespunzatoare matricei si fibrei , foarte bine lustruit la interior , si suficient de lung ca sa-ti asigure destule reflexii sub unghiuri mici.

Becul are un filament in forma de spirala coaxial cu directia monturii fibrei si diametrul acestei spirale este cam de 4mm(nu sunt sigur la zecime ca mi-e mila sa-l sparg dar cam asa pare). Este un bec gen spot doar ca se alimenteaza la 12V si are puterea de 100W. Atasez o poza cu zona filamentului de la acest bec.
La ideea cu trunchiul de con m-am gindit si eu la un momendat dar neavind cunostinte de optica nu mi-a fost prea clar daca aceasta constructie ar concentra fluxul luminos sau ar lasa sa treaca doar o parte din el. Pentru partea cu lustruirea ma gindisem la niste autocolant tip oglinda lipit la interior inainte de a forma trunchiul(eu ma gindisem sa-l fac din tabla cositorita de 0,5mm si sa-l inchid prin lipire. Din pacate la partea referitoare la lungimea lui sunt strict limitat de distanta led-fibra. Credeti ca pe distanta aceasta disponibila de 45-50mm s-ar face suficiente reflexii ca sa asigure un fel de concentrare a fluxului luminos?  Din pacate pentru mine nu sunt vreun nabab drept care incerc sa fac acest experiment cu cheltuieli cat mai mici chiar daca asta ar insemna munca fizica si de documentare mai multa asa incat idee cu trunchiul de con mi-ar suride daca ar fi cat de cat posibil sa obtin ceva rezultate in domeniul concentrarii fluxului luminos. Sunt convins ca la cat de multa lumina da acest led nu-i trebuie o foarte mare si precisa concentrare(in faza de experiment cel putin). Ulterior daca ma voi lamuri ca solutia este viabila si dpdv. electronic si dpdv. optic probabil ca vor urma si optimizari pentru imbunatatirea randamentului si in paralel si pentru scaderea cheltuielilor cu subansamblurile necesare (doar ledul fiind aproape 100 de euro).