-----------------------------------
relucu4
16 Apr 2011 14:10


-----------------------------------
Daca incinta reflectanta in forma de trunchi de con este prea scurta , o parte din raze se vor intoarce in cele din urma inspre LED  , provocandu-i probabil incalzirea excesiva.
O piesa reflectanta interioara conului si asezata coaxial , poate rezolva problema.
Dar asta e treaba de simulat pe calculator si nu stiu unde s-ar gasi un program pt asa ceva.
Sistemul seamana practic cu un mic telescop Cassegrain sau poate un RC , iar piesa centrala arata mai degraba ca un fus sau ca doua conuri lunguiete cu baza comuna.

In "teoria si constructia aparatelor optice " vol. 1 a lui Petre Dodoc ,la paginile 144-145 sunt niste schite sumare in legatura cu problema in discutie.


Va multumesc pentru interes si indicatii. Din pacate e putin probabil fie sa intru in posesia cartii fie sa inteleg ce spune acolo. Ramane partea practica, am sa incerc construirea unui astfel de con si am sa fac o proba cu el. In ceea ce priveste supraincalzirea ledului voi putea sa-mi dau seama de asta intrucat monitorizez permanent pe timpul probelor temperatura lui si oricum este bine asigurat in ceea ce priveste racirea si din punct de vedere al contactului termic cu radiatorul si din punctul de vedere al ventilatiei fortate. Pina acum nu a trecut de 55 grd asa ca orice incalzire suplimentara are sa se simta. Chiar daca temperatura ar urca pina aproape de 70 grd pe perioada probei dar asi obtine imbunatatiri, macar asi fi sigur ca asta e calea pe care trebuie sa o urmez adica cea a focalizarii fascicolului.