-----------------------------------
julliano
20 Apr 2011 14:33


-----------------------------------
Pai cat de bun.., sa se vada stelele punctiform in 70-80% din campul vizual, sa aiba un afov de minim 70 si sa nu fie penibil de prost construit cum este celestron 15x70 care nu prea poate fi colimat. Cele 2 suruburi ascunse pe care le are sunt aproape de forma, pt ca nu modifica cum trebuie pozitia prismelor. M-am enervat, l-am desfacut si am miscat prismele direct si astfel am reusit sa obtin o aliniere acceptabila, dar nu perfecta.

Acum stau si ma intreb, oare sunt binocluri care vin din fabrica aliniate PERFECT? Probabil sunt multi care o sa sara repede sa zica DA, insa am intalnit destule cazuri in care unele persoane se jurau pe rosu ca alinierea e dumnezeiasca, iar cand am pus si eu binoclu la ochi m-a luat ameteala...

Inca nu stiu o metoda practica si obiectiva (nu subiectiva) de verificare a colimarii, asta pt ca ochii compenseaza repede o decolimare usoara. O solutie la care m-am gandit si pe care urmeaza sa o pun curand in practica ar fi urmatioarea:

Se fixeaza binoclul pe un trepied cat mai stabil. In timp ce ne uitam la o stea mai luminoasa (Vega, Arcturus, etc) obturam imaginea unui ochi cu o hartie inchisa la culoare pt cateva secunde. Daca imediat ce am indepartat hartia din fata ochiului a doua imagine nu se suprapune cu prima, atunci inseamna ca binoclul e decolimat. Apoi se pot face ajustari ale prismei pana cand obtinem o imagine perfect suprapusa.

A incercat cineva metoda asta?