-----------------------------------
HoO_Germany
14 Sep 2006 22:55


-----------------------------------
Cu mak-ul tau de 90mm s-ar putea daca zici ca imaginea nu a fost clara sa iti fie decolimat..
Decolimat = ce ? am tot auzit aici despre asha ceva dar nu intzeleg ce este .....
ar putea fi decalibrat ? sau ma rog asha ceva ?
daca asta este ce sanse mai am sa mearga bine ? adika sa i-l pot folosi ?
merci

Decolimat inseamna ca sistemul oglinzilor nu mai stau pe o axa optica. Trebue sa intelegi, ca asa un sistem optic lucreaza dupa legilor opticei si un sistem care nu este colimat nu arata imaginile venind de la infinit, asa cum ar trebui. 
Fa un test cu telescopul tau, lasa-l sa se acomodeze la temperatura de afara, daca este diferenta mare intre temperatura de acasa si de afara.
Dupa asta, iei un ocular de 5mm (daca nu ai unul de 10 merge dar nu e destul) si focuseaza o stea, care nu e prea stralucitoare, dar nici prea intunericata.
Cand ai gasit focusul defocisezi steaua intrafocal cu 1/2 de invartura la focus si te uiti la inelele care se fac, cand o stea este defocusata. Daca aceste inele luminoase sant concentrice si rotunde, atunci sistemul este inca bine colimat. Dupa asta intorci focuserul din nou pe steua si o focusezi, si o defocusezi inca o data dar extrafocal in aceas marime, cum ai defocusat-o intrafocal, adica tot 1/2 de invartura. Acum vezi inca o data niste inele luminoaze, dar si aici trebue sa le vezi fine si despartite intre ele. Forma trebue sa fie tot rotunda si inelele sa stea concentric.
Asta este un test usor sa vezi cam cum este optica ta.

Uite am pus niste poze sa-ti dai seama de ce vorbesc, tabelul ala cu diferite stele defocusate, iti arata cam ce fel de greseli optice se poata aiba instrumentul.