-----------------------------------
Teo
24 Apr 2011 20:16


-----------------------------------
" Univers Theory ", domnul Mircea Pteancu are perfecta dreptate.
Totusi, asa incepator cum esti, incearca sa ne descrii in cuvinte simple, chiar daca nu ai inca un "vocabular astronomic amatoricesc ", ceea ce vezi prin luneta. Dau un exemplu asa cum as fi descris eu primele observatii cand aveam vreo 15-16 ani si am observat prima data Jupiter printr-o luneta de 5 cm diametru/30 cm focala.
" Jupiter aparea ca un bob de porumb dar stralucitor tinut in fata mea la 1 metru distanta, de forma rotunda sau usor turtita iar in lateralele lui am vazut in dreapta o steluta si in stanga trei stelute. Probabil ca sunt satelitii lui, caci asa am vazut intr-o carte.... Pe discul lui nu am reusit sa vad nimic. Nici macar o banda cenusie. Era alb stralucitor, ba parca usor galbui.... Apoi ma uit din intamplare la Cassiopeia desi nu stiam ca se numeste asa, dar mi-a placut ca avea forma de "W". Cobor putin mai jos si vad asa doua pete difuze ca un fum de tigara. Indrept luneta acolo si descopar doua formatiuni care seamana cu niste aglomerari de stele. Parca ar fi stelute foarte fine grupate in doua mari grupe...( azi  stiu ca e roiul dublu din Perseu ). "
Sau : " Am privit la luceafarul de dimineata ( care se poate vedea si seara )  si aparea ca un guguloi mare stralucitor dar in acelasi timp daca tineam ochiul mai mult la ocular mi se parea ca ar semana Luna atunci cand e in faza. Asa ca o felie de pepene taiata :) "
Repet, nu conteaza descrierile, daca esti la inceput, important este entuziasmul.
Apoi, e bine de stiut ca printr-un instrument mic 50-60 mm nu vei vedea prea multe detalii, dar asta te va impulsiona sa scoti maximul din ceea ce poate vedea ochiul.
Matei Alexescu avea o vorba " Instrumentele mici au proprietatea de a educa ochiul " in sensul ca tot straduindu-te sa vezi cat mai multe detalii in acei mici " purici " sau "margele, bobite " in timp vei vedea ca o sa observi detalii pe care alta data nu le vedeai din prima sau pe care un incepator daca il inviti sa priveasca prin ocularul lunetei tale nu le va observa, desi tu le vezi clar. :)
Cand vei deprinde tehnicile de observatie, vei invata cat de cat constelatiile pentru a te orienta , vei invata tehnica privirii indirecte la nebuloase(cu coada ochiului) atunci iti vei dori un instrument mai mare si mai performant. Si bine vei face !
E in natura umana sa ne dorim lucruri si instrumente din ce in ce mai performante ( in limita bugetului ).
Succes !
Teo.