-----------------------------------
horatius
30 Apr 2011 22:23


-----------------------------------
Cipurile din dslr-uri sunt mai putin sensibile decat cipurile din camere ccd dedicate. Atik Titan nu e o camera de top, ci una entry level, insa cipul din ea este mult mai sensibil decat ce se gaseste in dslr-uri. Eficienta cuantica la acest cip e in jur la 47% in verde si 40% in h-alfa si in albastru, pe cand la dslr-uri se invarte pe la maxim 30-40% in verde, si mult mai putin in h-alfa (probabil in jur la 10-15% maxim), fara a socoti efectele matricei bayer. Acest lucru se vede in imagini si iti permite multe lucruri, printre care cel mai important pentru mine sunt timpul mai scurt de expunere pentru a obtine detalii si zgomot de fond mai putin.

Softul de achizitie si prelucrare e CCD Soft. Focalizatorul la Equinox 120 e slabut, dar utilizabil pentru observatii vizuale si chiar astrofoto dupa ce l-am reglat cu o cheie. Al meu aluneca sub greutatea ocularelor, camerei. Acum l-am strans, nu mai aluneca asa usor, dar cursa tot nu e fina. Solutia cred ca va fi ori un Steeltrack, ori un Feathertouch, motorizate.

Locatia e in Feleac la observator, la 8km in linie dreapta de centrul Clujului. Cerul e bun, depinde si de zi, magnitudine la zenit 5-6, uneori peste 6,  dar este si poluarea luminoasa, din nord Clujul care distruge 30 grade deasupra orizontului nordic, iar din SE Turda care face un halou mic la orizont. In rest e bun si orizontul e liber 360 grade. Si e aproape.