-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Mai 2011 19:34


-----------------------------------
La sfarsitul lunii Martie a acestui an ,am vizitat Brasovul.Am avut atunci placerea de a  participa la una din intrunirile de Miercuri seara ale Astroclubului Brasov.Ne-am intalnit la ceainarie unde am discutat de zor despre Astronomie si ,desigur,despre stelele duble ,cu Lucian Curelaru si ceilalti membrii ai clubului,petrecand o seara foarte placuta sub semnul prieteniei si al pasiunii impartasite pentru Astronomie.
In cursul aceleiasi zile,am vizitat Biserica Neagra unde se afla statuia lui Johannes Honterus, invatatul brasovean  aducandu-si contributia si la fondarea acestui splendid lacas de cult.
Peste drum de biserica,paralel cu peretele  sudic al ei, se afla Liceul Teoretic ''Johannes Honterus'' iar intr-o cladire ,situata  la Vest,vis-a-vis de  intrarea principala, s-a aflat in vremurile vechi biblioteca scolii,purtand si ea numele invatatului.
Statuia lui Honterus se afla in imediata apropiere a peretelui sudic al bisericii,langa coltul unuia din turnurile de deasupra intrarii.Am incercat sa pozez ,cu telefonul meu Sony Ericsson , imagini ale bisericii,detalii ale statuii si ale basoreliefurilor din soclul statuii.
Apoi am vizitat catedrala,am vazut numeroase artefacte legate de trecutul bisericii si de activitatea de carturar a lui Honterus.Fotografierea interiorului bisericii este interzisa,nu pot decat sa va incurajez sa vizitati acest splendid monument de istorie si cultura universala.
Printre altele,am avut placerea sa vad reproduceri ale copertilor si paginilor de titlu ale ''Rudimentorum  Cosmographicorum''  si din alte lucrari tiparite precum si ale hartilor publicate de Honterus.
Iar daca veti vizita Biserica Neagra in plin sezon de turism,poate veti avea norocul sa beneficiati de ajutorul unui ghid si chiar sa participati la unul din minunatele concerte de orga ale serilor de vara.
In timpul indepartatei studentii, am participat la cateva asemenea concerte de orga,care prin muzica de-a dreptul cereasca ,sub boltile maiestuoase ale acestui minunat monument arhitectonic si de credinta, mi-a amintit ce a insemnat particula ''Cosmos'' din ''Cosmographia'' pentru Honterus,pentru Ptolomeu si pentru  cei de dinaintea lor ,pentru filozofii si invatatii anticei Grecii: Cosmos adica Universul plin de armonie!
Mircea