-----------------------------------
dragos.n
02 Mai 2011 01:33


-----------------------------------
E cam greu de spus daca e bun acest motofocuser sau nu. Iar eu personal nu am vazut pana acum, si ma refer sa le tin in mana sa vad cum sunt facute si sa stiu cum se comporta, decat doua astfel de motoare, cel de la SkyWatcher, si cel de la Moonlite. Din mica experienta pe care am capatat-o pot sa iti spun insa cateva lucruri.

La motoarele astea sunt cateva probleme:

Prima ar fi reproductibilitatea miscarii. Si aici intra in primul rand reductorul. La SkyWatcher, era un joc de cateva grade. La Moonlite e beton armat, si in general motofocuserul de la astia e impresionant. Modul in care arata reductorul de la Ian King si felul in care e prins motorul pe el nu prea imi da multa incredere, dar e posibil sa ma insel.

A doua problema posibila este racordarea la focuser. Vad ca asta de la Ian King are posibilitatea decuplarii pentru a permite reglajul focalizarii manuale, lucru pe care nu l-am mai intalnit. Poate fi un lucru bun, dar poate fi si o slabiciune. Nu stiu cum e facut sistemul, poate e suficient de solid si de precis, sa nu genereze alunecari sau alte probleme, sau poate nu. Pe de alta parte, cred ca un om care a facut odata calibrajul focuserului, nu prea mai vrea sa refaca aceasta procedura. Mai ales daca face astrofoto. Totusi, in caz de urgenta, aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila.

Placa de prindere imi pare cam slabuta, si mai ales, slab conectata la focuser. Un singur surub! Dar asta e o problema relativ usor de remediat.

Evident este avantajul conectarii unui al doilea motor, si al senzorului de temperatura. Dotarea cu un afisaj poate fi utila, dar in cazul utilizarii cu un computer, e cam redundanta.

Despre pret, nu pot spune daca e mare sau mic, ca aici totul e in functie de comparatie, cu ce o faci.