-----------------------------------
raduM
06 Mai 2011 20:27


-----------------------------------
Totu'i verde si frumos.

Vreau sa spun doar ca am vorbit cu dl. Trocaru si e de acord (adica avem posibilitatea) ca la urmatoarea editie a Olimpiadei sa fie si o reprezentanta a astronomior "amatori". O activitate de interactiune intre elevi si cei care, dintre sus-numitii "amatori", vor dori sa transmita ceva. Eu am plusat nitel, promitand ca sunt destui oameni care, slava Domnului, au ce transmite. Dl. D. si Mosu' stiu, imi doresc mult o astfel de lectie (prin care astronomia de amatori sa isi arate valoarea si sa isi pretinda chiar locul cuvenit in peisajul dominat acum de inchipuiri si interese mai mult sau mai putin meschin justificate).
Poate am fost prea dur mai sus... sa stiti ca interesele, presiunile exercitate de profesorii indrumatori si de elevi asupra evaluatorilor/propuntorilor de subiecte sunt muuuult mai feroce la olimpiadele consacrate. La Fizica cel putin e o batalie acerba. 
Nacazul Olimpiadei de Astronomie e confuzia in care se scalda orientarea subiectelor. Atunci cand ele sunt propuse de un astronom ca dr. Blaga sau de o minte ca dr. Sandu, sunt ok. Ca anul asta la teoretica. Ca la Barlad, de altfel. Dar cand vine un propunator care traieste in lumea lui si traneste un subiect rupt de orice mainstream, e jale. 
Na, ca m-am intins la vorba.
Chestia e ca avm o programa pentru Olimpiada..e ok.
Nu avem insa coeziune, nici curriculum si cu atat mai putin avem profesionalism, acolo.
Poate curentul de "amatori" sa arate ca se poate si altfel. 
Macar pentru cei care inca sunt receptivi.