-----------------------------------
Erwin
07 Mai 2011 21:05


-----------------------------------
Da, Mircea, sesiunea a fost destul de reușită. Am fost cei din poză, Tavi S., Laurențiu, Flavius (Red Giant) și cu mine. Mai târziu a mai venit un băiat pe care îl cunoaște Tavi, n-am reținut cine era și a venit pe întuneric. Platforma e de multă vreme locul obișnuit de pe Silagiu, însă drumul până acolo este plin de făgașe și are în unele locuri benzi paralele. Am avut și peripeții la întoarcere, când am intrat pe altă "bandă" și pentru că în față erau făgașe prea adânci, am dat cu spatele și am nimerit într-o groapă. Am scăpat doar cu bara din spate ruptă și-am legat-o cu sârmă să n-o pierd pe drum. Oricum era ruptă parțial și urma s-o schimb... Întârzierea cauzată de micul accident ne-a făcut să pierdem dansul celor 4 planete dinainte de răsărit urmărit de alți doi colegi din locul de observații de la Chevereș. 

În afară de poze făcute de Tavi și Flavius, am văzut multe obiecte Messier (fără a încerca un maraton), pentru mine a fost o sesiune de test cu succes pentru montura piston AZ nr.2, luneta 60x700 și ocularul Solid Ramsden 10mm. Cerul a fost bun, senin întreaga noapte, doar vântul a suflat cam rece și mi-a cam dat azi dureri de cap. Am început cu apusul soarelui, Lady Luna, am continuat cu Saturn, dubla Castor, Epsilon Lyra 1 și 2 care s-a rezolvat frumos în telescopul dobsonian de 200mm al lui Laurențiu și un pic mai dificil cu refractorul meu de 80mm cu ocularul de 8mm și cu SR10mm. O serie de roiuri și nebuloase ne-au încântat privirile, cum spune și Tavi, pe nesimțite a trecut noaptea. Am văzut în Fecioara 5 galaxii, presupun că din roiul Markarian. În prima parte pe când pregăteam instrumentele și așteptam să se înopteze Flavius a văzut un bolid pe care l-am observat și noi la strigătul lui, a coborât destul de încet și a avut un traseu lung, o culoare portocalie intensă, venea dinspre zenit și a coborât spre NV. 

La Saturn am văzut Titan, umbra inelului pe disc și golurile dintre inel și planetă. Prin telescopul lui Laurențiu am văzut 4 sateliți, umbra și inelul distincte, dar diviziunea Casini a refuzat să se arate de această dată. Tripleta din Leo am găsit-o destul de greu, dar de data aceasta am putut să o disting mai bine, nu numai cu vederea periferică. Prin mak-ul 100 F/10 am făcut observații alternative, însă nefiind perfect aliniate nu puteam observa simultan același obiect. Nu am prevăzut un reglaj la șinele de prindere pe montură, așa că alinierea deocamdată nu se poate realiza. Diferența dintre mak și refractor apare doar în privința micilor aberații cromatice prezente la obiectele lumionase. 

Ocularul Solid Ramsden de 10mm proiectat de Zoth la care am contribuit cu realizarea practică a barell-ului s-a comportat foarte bine, este lipsit de aberații cromatice, suprafața Lunii este plină de detalii, singurul impediment a fost prezența prafului care apare pe imagine. La duble și la Saturn acest aspect nu deranjează aproape deloc. Comparat cu ocularul Super de 10mm chinezesc, câmpul este un pic mai îngust (e o caracteristică a acestor oculare) dar este net superior în privința sfero-cromatismului, pe marginea craterelor lunare nu apar halouri colorate și nici Saturn n-a apărut colorat în degrade.