-----------------------------------
StarChild
09 Mai 2011 11:08


-----------------------------------
@cluci: monturile din link-urile de mai sus sunt montate pe niste picioare de trepied, lucru complet nefezabil ptr tubul care doresc eu sa-l construiesc...de acord...sau poate ca voi folosi o scara sa ajung la ocular/focuser  :twisted:   glumesc desigur.

@Erwin: sincer nu am cunostinta legate de piston de locomotiva, poate imi recomanzi tu o sursa, sau macar de la un motor american  :P 

montura va fi clar EQ (m-am gandit si la platforma dar imi ridica telescopul prea sus atunci cand va fi in configuratie "dobson")... cat mai joasa si demontabila in 3 elemente: baza, axa RA cu motorizarea si furca cu motorizarea ptr declinatie....na bine, 4 elemente ca mai e si tubul  :roll: 

probabil voi folosi placi de AL frezate, initial m-am gandit la sudura ptr imbinari, dar e prea complicat (trebuie sa apelez la sudori in Al, si in general astia lucreaza pe principiul "merge si asa" ) asa ca voi folosi stifturi de centrare (ptr asigurarea preciziei) cu suruburi ptr fixarea primara si adeziv ptr aluminiu ptr fixarea de durata.
ptr a reduce dimensiunile bazei si a nu afecta stibilitatea, voi folosi baza si pe post de suport ptr 1-2 baterii de masina ptr alimentarea sistemului&laptop&etc... greutatea aditionala imi va permite sa restrang distanta dintre punctele de sprijin necesare, si deci si gabaritul.
tubul va fi truss, si va fi gata primul, sper pana la inceputul lui iunie sa il am gata "colimat"  :lol: 


legat de transportat...cel mai probabil voi achizitiona o remorca sau macar un suport ptr plafon unde sa pun o parte din echipament.