-----------------------------------
Alexandru Savin
09 Mai 2011 13:54

Primul meu telescop !
-----------------------------------
Buna ziua tuturor!

Mi am achizitionat recent un telescop SKYMAX-90 Telescop Maksutov-Cassegrain 90mm/1250mm cu montura EQ1 . Am pentru el si 3 oculare: 25mm wide angle / 10mm/ 3.6mm.
Mai intai o mica poveste:
Acum 2-3 zile l-am pus in functionare!!!! prima chestie....m am uitat prin blocurile vecine ,pasari etc pentru ca nu puteam gasi stelele pe cer,si nici nu aveam rabdare sa invat constelatiile.
Vine partea cu adevarat frumoasa: Pe la ora 21:00 !?!? vad o stea, (prima pe care o vedeam!) o iau in vizor si surpriza! era SATURN! Nu pot sa va descriu cum mi a picat fata....bineinteles,apoi m am uitat la inca 20 de stele poate mai nimeresc o planeta..dar nimic. M am hotarat sa incerc si Luna. A fost la fel de extraordinar ,mai ales sa vad craterele!. 
Intrebari:
1. Stiu ca grosismentul max.poate fi aprox. 2Xdiametrul obiectivului. Atunci de ce cu ocularul de 3.6mm am vazut detalii pe luna foarte bine? (intradevar "fierbea" putin imaginea.)
2. Vreau sa mi iau si un ocular de 32mm pentru deep-sky, merita oare sau cel de 25 isi face treaba? Dar esential,pot face deep-sky cu aces telescop?
3. ocularul de 3.6mm nu era al setului cand am cumparat telescopul are alta provenienta no-name,pot lua unul tip Planetary de 4mm de aici http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWAPL     ?
4. Daca imi motorizez montura obtin avantaje majore?  
Scuza-ti-mi amalgamul de informatii si intrebari pe care l-am postat...dar intelegeti-mi entuziasmul!
Astept raspunsurile dumneavoastra!