-----------------------------------
Laurentiu
10 Mai 2011 14:12


-----------------------------------
Curios, in mesajul tau initial pot sa jur ca am vazut ca vorbeai de potcoava. Nu cumva l-ai editat ulterior ?  :wink: 

Oricum, am vazut ca te intereseaza sa faci foto. In cazul acesta trebuie sa stii ca montura tip furca este, de fapt, o montura alt-azimutala. Daca doresti sa faci expuneri lungi, chiar in cazul in care ai motorizare pe ambele axe (alt si az), trebuie sa stii ca va apare un fenomen nedorit numit rotatie de camp (field rotation). Pentru a elimina acest efect, axa azimutala trebuie inclinata in directia polului nord ceresc iar montura alt-az se transforma astfel in montura ecuatoriala. Poti realiza lucrul acesta folosind asa-numita pana ecuatoriala (equatorial wedge: http://sctscopes.net/Photo_Basics/Accessories/Wedges/wedges.html ). Insa sper ca iti dai seama ca vor apare unele probleme de stabilitate care se complica daca vrei un sistem portabil pentru viitorul tau telescop.

De aceea, pentru telescoape mari (cum e si al tau) montura furca cu pana ecuatoriala se foloseste in principal in observatoare, mai putin in sisteme mobile (eu nici nu cred ca am vazut asa ceva).

Daca vrei neaparat un telescop de 30 cm cu focala lunga si instalat pe o montura furca, poate ar fi util sa te gandesti la un Cassegrain - tubul e mai scurt, se preteaza mai bine pe o astfel de montura - dar optica e mai dificil (si mult mai scump :-() de facut in diametre de mari.

Este bine ca ai ambitii mari, dar trebuie sa stii la ce anume te inhami.  

PS

Daca vrei sa fotografiezi doar obiecte luminoase (luna, planete) atunci iti trebuie timpi scurti de expunere (fotografierea este de fapt filmare :-)) si asta reduce din complicatii - poti merge, pana la un punct, si pe o montura alt-az, fara pana, motorizata pe ambele axe.

Dar daca vrei sa faci foto la obiecte "deep-sky" atunci reciteste cele de mai sus  8)