-----------------------------------
Laurentiu
15 Mai 2011 15:18


-----------------------------------
Salut,

noaptea trecuta am avut parte de o experienta interesanta.

Am facut o iesire la Cheveresu Mare (23 km de Timisoara) pentru o sesiune de observatii, impreuna cu 3 amici. 

Am avut pe telescop ventilatorul proaspat montat ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71381#71381 ) care a functionat aproape fara intrerupere toata noaptea (am plecat din camp in jurul orei 4,30 dimineata).

Am inceput observatiile in jurul orei 10 seara cu Luna si apoi Saturn, nebulozitatea atmosferica pronuntata si Luna marisoara facand aproape imposibila observarea unor obiecte deepsky.

Spre surprinderea mea, calitatea imaginilor a fost excelenta la inceputul sesiunii de observatii  (permitand un grosisment  de 300x, cu ocularul HR Planetary de 4 mm - ba chiar am comis, pentru scurt timp si o "erezie" ducand, la observatiile lunare, grosismentul la 600 x si 900x cu barlow de 2x si 3x; la 600x, cel putin, nu am observat vreo deteriorare a imaginii, cu exceptia aparitiei unor puncte de praf, undeva, pe lentile), cu un Saturn "taios" si detalii superbe la terminatorul selenar.

Dupa cateva ore, cand presupun ca telescopul era aclimatizat iar cerul a inceput sa se insenineze din ce in ce mai bine, imaginea s-a stricat progresiv pana la punctul in care Saturn "se vedea" si cam atat (detalii planetare = zero).

Concluzia mea a fost aceea ca seeing-ul s-a deteriorat serios in a 2-a parte a noptii - in timp ce cerul incepea sa se insenineze.

Pe de alta parte, e clar ca ventilatorul montat pe telescop si-a facut treaba atat de bine incat, in nici macar o jumatate de ora de la instalare, telescopul oferea cele mai bune imagini de care a fost capabil in timpul acestei sesiuni de observatii.