-----------------------------------
CristiB
18 Mai 2011 09:33


-----------------------------------
Eu am modelele de la Nikon 12x50 si 7x50. Initial l-am luat pe cel de 12x50. Extrem de bun si clar la observatii pe timp de zi. Pe timp de noapte stele tremura, nu se pot observa punctual, e bun cel mult la Luna. Eu specific conditii decente spre foarte bune de observatii, ca altfel te poti uita si cu 12x50 la cer dar calitatea lasa de dorit. 16x50 as recomanda sa fie sters din lista din start. Si o sa scriu acusica si de ce.
7x50 l-am luat tocmai pt a imbunatati observatiile pe timp de noapte, si s-a dovedit o alegere inspirata. Am postat un tabel, se gaseste si pe site-ul oficial al Nikon, si acolo se va observa ca 7x50 ofera cel mai mare grad de luminozitate, lucru mai mult decat important la observatiile nocturne. Facand un experiment noaptea pe cer senin am vazut ca numarul de stele observate cu 12x50 este cu mult mai mic decat cele observate cu 7x50. Aici diferenta a facut-o factorul luminozitate, factorul marire e pe locul doi sau trei.
Apoi am inteles cum poti gasi un binoclu care sa ofere o luminozitate buna. Intr-o seara ceva timp dupa asfintit, cand cerul mai avea inca o foarte usoara tenta albastruie am comparat cele doua binocluri. Si am constatat ca prin 7x50 vad cerul albastrui la fel ca si cu ochii liberi! Cu 12x50 cerul era negru ca smoala. Si acum revin pe baza acestui mic experiment la 16x50. Cum crezi ca se va vedea, sau ce vei vedea?  Aici in acest caz cerul ,,negru ca smoala" nu inseamna ca stelele se vor vedea mai stralucitoare, ci ca din start toate stelele mai ,,slabute" ca luminozitate vor fi automat excluse din perceptia noastra vizuala. Acest lucru nu se intampla cu un 7x50.