-----------------------------------
Herr_Alien
18 Mai 2011 21:58


-----------------------------------
E complicata treaba, asa e :)

Am sa iti descriu cum m-am decis eu la un 10x50.

De la o putere de marire de 10x in sus, imaginea 'tremura' cand binoclul este tinut in mana. Daca nu ai un trepied, sau o "bizooka" (e termen proaspat, vezi http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71362#71362), am evitat puteri de marire mai sus de 12.

Pupila de iesire joaca un rol important: cu cat e mai mare, cu atat imaginea este mai luminoasa. La binoclul 7x50, pupila e de 50/7 = 7.1 mm. La 16x50, pupila e 50/16=3.25 mm. Lumea ar fi tentata sa zica "ok, pupila de iesire cat mai mare. 10 mm daca se poate!". Numai ca un fascicul de 10 mm nu poate sa intre in ochi printr-o pupila a ochiului de 5 - 6 mm. 
Se ajunge in acest mod la o valoare de  5 - 6 mm pentru pupila de iesire; 7mm 'merge' la ochii tineri, care isi pot dilata pupilele incat sa primeasca un fascicul de lumina de 7.

Am ales o pupila de 5 mm. Aici se incadrau mai multe binocluri: 7x35 , 8x40, 10x50. Nu am mers cu puterea de marire mai sus de 10, fiidca nu voiam sa am un bionoclu in care sa tremure imaginea atat de tare incat sa nu vad nimic.
Un 7x35 bun are un camp de 9 grade (unele marci mai mult). Unul de 10x50 are doar un camp de 6.5 - 6.7 grade. Un 7x35, pe un cer de magnitudine 5 'vede' stele pana la magnitudinea 8.5, in timp ce un 10x50 merge pana pe la 9 - 9.2
Am decis sa sacrific din campul vizual pentru magnitudinea limita, si am ales un 10x50.


In cazul tau, gandeste-te un pic la:
- ce gen de observatii vrei sa faci? Vrei un camp cat mai mare, ca sa poti gasi si urmari sateliti artificiali cat mai usor? Sau vrei "sa vezi cum se vede" o stea variabila care atinge la minim magnitudini in jurul lui 9?
- de unde o sa faci observatii? Un 10x50 'arata' mai multe decat un 7x50 (care ofera o magnitudine limita cu 0.38m mai putin), si asta poate sa conteze in oras unde e mai multa poluare luminoasa.
- cum stai cu tremuratul mainilor? Daca tremura, poate ca ar fi mai bun un 7x35 sau 8x40 decat un 10x50.
- ai astigmatism si porti ochelari? Daca da, o sa te intereseze binocluri cu eye relief (distanta intre ocular si pozitia ideala a pupilei ochiului) mare.

Nu te grabi. Daca ai posibilitatea sa incerci cateva modele, fa-o.