-----------------------------------
psemil
20 Mai 2011 03:37


-----------------------------------
Inspirandu-ma din acest topic (mersi Auriga) m-am gandit sa fac si eu un suport Dobson pentru telescopul de 200mm Skywatcher.
Fagul multistratificat este greu de gasit de parca e aur, si l-am decupat cu ajutorul unui prieten tamplar. Tefloanele si discul de vinil functioaneaza rezonabil si la un grosisment de 200X.
Telescopul a fost transformat de Tavi Stanescu in f4,5 (initial a fost 200/1000). Odata cu schimbarea focuserului cu un Steeltrack de la Baader, ce este mult mai scurt decat cel original, nu mai puteam focaliza decat cu prelungitoare, asa ca am ales scuraterea focalei si totodata o corectarea oglinzi principale. Initial era Stell 0,85 PV lambda 3,2 - acum este Stehll 0,97 PV lambda 8,3.
Pentru cine intreaba am atasat focuserul steeltrack la talpa originala cu un inel de aluminiu facut la strung.

Rezultatul face toti banii atat prin faptul ca pot folosi Dobsonul mai des; si de pe balcon (eq6 nu incape acolo). Optic sunt socat de diferenta am urmarit Saturn si cateva duble in ultimele 2 saptamani pe toate tipurile de cer - cristal, turbulente, pacla, nori iar imaginile cele mai neclare erau mai curate decat cele mai contrastante dinaintea reslefuirii. Abia astept sa fac si testul de astrofoto cand timpul imi va permite... sper sa fiu surprins si acolo.