-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Mai 2011 23:13


-----------------------------------
Mda,in parte ai raspuns singur.
Wermachtul a fost infrant dar ''pe coaja'' a luat-o toata lumea.De pilda unchiul meu Emil,Dumnezeu sa-l odihneasca si pe el si pe ceilalti soldati romani care au pierit la Cotul Donului.Unchiul meu pe care nu l-am cunoscut,cel mai mic frate al tatalui meu,avea 21 de ani.
Dar asta nu s-a intamplat din cauza binoclurilor de 10x80mm.E usor de glumit  dar ,ca unul care a facut stagiul militar la Artilerie,am participat la trageri demonstrative.Iar cand incepeau sa traga numai cateva guri de foc,modeste,de la 75mm la 160mm,ti se udau ciorapii.Iar daca ai fi avut un binoclu de 10x80mm ,te-ai fi tinut de el ca sa nu te mature suflul.Garantez ca nimeni nu avea chef de ''insurubat'' tacticos ochii la ocular.In conditiile de lupta,a fost mult mai rau.Intotdeauna era cate un lunetist bine ascuns prin preajma si care,ce sa vezi,ce facea cu luneta lui?Il cauta tocmai pe maharul care foloseste un asemenea binoclu,potrivindu-si ''stiintific'' ochii la pupila de iesire.
In fond,trebuiau si lunetistii sa aiba clienti pentru care sa-si cresteze patul pustii.Destul de putin stiintific dar eficient!
Atasez o poza,doar pentru atmosfera,binoclul 10x80mm nu apare in ea,nu stiu daca simtiti  un personaj invizibil dar prezent in poza.
Mircea