-----------------------------------
Alexandru Rautu
17 Sep 2006 21:43


-----------------------------------
Nu stiu de ce o numiti voi "Teoriile Stringurilor" cand ea a fost tradusa in romana prin "Teoria Corzilor" ( stiu suna ciudat de aia eu folosesc denumirea in engleza "String Theory" ) sau de multe ori Teoria Corzilor este redenumitã Teoria Supercorzilor deoarece acest model fizic este conceput pe baza supersimetriei. Dintre cate stiu eu teoria asta a fost conceputa pe idea de existenta a mai multor dimensiuni auxiliare pe langa cele 4 ( spatiul-timpul ). In prezent exista cinci modele al acestei teorii care nu au anomalii matematice si care sunt considerate intr-un spatiu cu 10 dimensiuni. Dar cineva destept, nu stiu numele lui acuma imi scapa, a descoperit acum cativa ani in urma ( 5 - 4 ani ceva pe acolo) o teorie care poarta numele de Teoriei M (M-theory), prin care se crede ca aceste cinci teorii nu reprezinta altceva decat diverse manifestari a acestei teorii ( de fapt ceia ce a facut este introducerea unei a 11 dimensiune, ca nu erau de ajuns 10  :wink: ). Bla bla.... Personal cred ca e o PROSTIE pt. ca nu avem nevoie de mai multe dimensiuni pt a ne explica "nevoile" si pe langa asta eu cred teoria asta a fost facuta din disperare pt a concepe o teorie unificatoare a campurilor. De fapt baza conceperii acestei teorii sta cam la 10 ani dupa conceperea teoriei relativiste cand un matematicean a observat ca daca mai introducem o dimensiune in teoria lu' Einstein se pot regasi formule lu' maxwell, ca si cum acestea sar ascunde undeva sub teoria relativista. Problema pe care o pun eu este daca acesta teorie descrie lumea care ne inconjoara ( daca ar fi asa ne-am speria de ea :) )  sau e doar o joca dea' matematica concepand in acest sens un nou model fizic. Voi ce credeti ?  :?: