-----------------------------------
zoth
05 Iun 2011 12:30


-----------------------------------
Nu este nevoie de scuze, interventia respectiva nu m-a suparat catusi de putin, eram insa nelamurit cu ce am gresit.
Ma gandeam poate ca in proiectele postate de mine nu am inclus fereastra "lens editor" si acest lucru poate genera oarece suparare.
Daca este nevoie am sa explic pentru ce nu includ de regula aceasta fereastra in proiectele prezentate.

In ce priveste sticla misterioasa, secreta si ieftina imi aduc aminte ca am dat la vremea respectiva un indiciu spunand ca rusii o folosesc ades in telescoapele construite de ei.
Daca ne uitam pe situl lui LOMO vedem ca acestia fabrica meniscurile makurilor aproape in exclusivitate din pyrex.
Ei bine, despre asta e vorba, numai ca proiectul tripletului apo din sticle ieftine s-a dovedit in final a fi un mare bluf si asta nu din vina mea.
Sa explic despre ce este vorba: La vremea respectiva aveam acces la Zemax si pe langa problemele care imi erau impuse, printre picaturi mai faceam si unele proiecte legate de instrumente astronomice.
Asa s-a nascut si proiectul acelui triplet.
Dupa o vreme am incercat sa-l transpun si acasa in OSLO dar surpriza mare: proiectul era o catastrofa!!!
Cum e posibil? OSLO nu verifica proiectul din Zemax, dar deloc!
Dupa o serie intreaga de tatonari am aflat raspunsul, fiecare sticla se poate defini in Zemax dupa o puzderie de retete chimice iar intamplarea facea ca tocmai reteta luata default de softul respectiv sa fie cea miraculoasa.
Ciudat, o sticla cu acelasi indice de refractie, cu acelasi numar Abbe are un raspuns cu totul diferit daca este facuta dupa alta reteta chimica.
De atunci proiectez doar in OSLO ...
Si aceasta intamplare m-a mai invatat un lucru, in optica te intalnesti mai rar cu minuni.