-----------------------------------
Marius Laza
08 Iun 2011 19:16


-----------------------------------
In noaptea de duminica spre luni, am facut o iesire la observatii si gratie postarii de mai sus a lui Alex B., am inclus in agenda si eventuala observatie a supernovei din M51. Am salvat in telefonul mobil o fotografie a galaxiei pe care era marcat locul supernovei. Dupa inserare am aruncat o prima privire, insa prezenta Lunii reducea considerabil din detaliile care le ofera de obicei M51. 
Dupa miezul noptii, am revenit la frumoasa galaxie si la companionul ei. Dupa citeva minute de confruntare a imaginii din telescop cu cea din telefon, am reusit sa identific trei obiecte cu aspect stelar, pe discul galaxiei. Doua din ele erau stele apartinind galaxiei noastre. Una se afla spre SV fata de centrul galaxiei si aproape de acesta, iar cealalta se afla la marginea estica. Ambele pareau la fel de stralucitoare si erau destul de stabile in privirea periferica (13,85 m pentru steaua din marginea estica, dupa wikisky.org). Al treilea obiect, se gasea in locul marcat pe fotografie pentru supernova si a era mai dificil de observat (din cind in cind in privirea periferica) avind probabil magnitudinea mai mare decit 14. Pe fotografie nu era nici o stea accesibila telescopului in acea zona, astfel ca nu putea fi decit supernova.
Fascinant! Daca ne gindim ca acest eveniment a avut loc acum circa 30 milioane de ani, si noi il vedem abia acum. Vorba lui Eminescu:

&#8220;Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe cînd nu s-a zărit,
Azi o vedem și nu e.&#8221;

Am folosit pentru observatii un telescop Dobson 12&#8221; F5, la mariri de 64, 95 si 162x.