-----------------------------------
dragos.n
12 Iun 2011 18:28


-----------------------------------
Intre cele doua instrumente sunt ceva diferente.

Quadrubletul este dupa opinia mea de preferat, pentru ca:

1. Utilizeaza cele mai bune sticle, toate sunt O'Hara, iar elementul ED este FPL 53, adica cel mai bun. La celalalt telescop nu se specifica nici fabricantul nici sortul de sticla, si de aici deducem ca e probabil o imitatie a FPL 51, mult mai ieftin si mai slab calitativ.

2. Primul are trei lentile in obiectiv, deci probabil un APO adevarat, in timp ce al doilea are doar doua lentile, si neavand sticle f.f. bune probabil se incadreaza la semi-apo. Deci imagine ceva mai putin buna.

3. Q 65mm are si corectie de planeitate, cu cea de-a patra lentila, care este si ea din sticla ED, si iti asigura realizarea unor fotografii bune pana la margini, lucru care nu cred ca e lipsit de importanta, nici macar la fotografiere de zi, si mai mult la cele astro. Se poate pune un corector de planeitate si pe celalalt, dar se mai adauga vreo 160 de dolari, sau mai mult.

Si pentru ca vorbeam de pret, nu stiu daca mai este rentabila aducerea din US. Am cautat pretul transportului pentru Q 65 la magazinul OptCorp, si cea mai ieftina varianta este 92 de dolari. La asta se mai adauga vama si TVA, si se poate ajunge la o suma mai mare decat in Europa. Cu atat mai mult cu cat uneori vamesi calculeaza vama si TVA la total facturat - cu tot cu transport - nu doar la pretul obiectului.