-----------------------------------
zoth
13 Iun 2011 13:00


-----------------------------------
Abia de curand am prins putin timp ca sa aduc la forma finala luneta RFT de 110mm asa ca pot sa vin in sfarsit cu ceva date constructive concrete.
Corpul lunetei se poate vedea in sectiune in imaginea de mai jos si cum spuneam in posturile anterioare, materialul care a servit la constructia lui este o bucata de tub PVC de 125mm.
Taiat la 422mm lungime tubul pare in parte destul de solid dar inca deformabil la apasari mai puternice.
La capatul dinspre portocular tubul e rigidizat de flansa ce asigura reductia pentru focuser, flansa ce a fost strunjita din OL37 si apoi brunata.
La celalalt capat tubul este rigidizat de montura obiectivului ce intra fest in interior si care e construita din dural eloxat.
Aproape de zona centrala se mai afla un inel destul de gros filetat la interior cu pas de 1,5mm construit din fotopolimer si care asigura rigidizarea acestei zone.
Pe filetul acestui inel intra celula lentilei corectoare care este prevazuta si ea cu acelasi filet.
Prin reglajul fin al distantei dintre obiectiv si lentila corectoare se poate ajusta sfericitatea sistemului pana la echilibrarea perfecta.
Si pentru ca am omis pana acum, in a doua imagine se poate vedea si lentila corectoare alaturi de montura ei.
Intre elementele principale de rigidizare ale tubului, mi-a venit ideea sa pun tot segmente din acelasi tub de lungimi potrivite cerintelor si taiate pe generatoare astfel incat pe pozitia stransa sa intre si ele fest pe interiorul tubului principal.
Nici nu va puteti inchipui ce idee grozava este, tubul a devenit "beton armat" si in plus inegrirea interioara ce este necesara nu se mai aplica tubului principal ci doar acestor inele spatiatoare, operatie care se face foarte usor de data asta.
Fata de imaginile pe care le-am postat in trecut, acum am dublat si zona parasolarului cu un astfel de spatiator.
Apropo, la inegrirea interioara am folosit indicatiile date de Simms in cartea sa aparuta in 1852, "The Achromatic Telescope".