-----------------------------------
catalin dumitru
13 Iun 2011 22:32


-----------------------------------
Salutari tuturor !
Metoda de montare a componentelor interne , este dupa parerea mea , cea mai eficienta ,atata timp cat inelele distantiere sunt taiate perfect perpendicular.
Eu o practic demult la montarea diafragmelor si nu a dat chix niciodata. Am pus si cate 7-8 diafragme intr-un tub , distantate de inele taiate uneori manual si inegrite individual.
Blocarea in tub e uneori mai laborioasa dar merita efortul.

Pentru amatorii de metode mai exotice de inegrire a diafragmelor , zilele astea am experimentat ceva care s-ar putea sa va para stupid dar cu rezultate excelente .

Materialul folosit este chiar argintul pe care incepatorii il depun pe oglinzile lor.

Dupa argintarea diafragmelor , (pe cele de alama se depune al naibii de bine ) , urmeaza 'patinarea' fortata in mediu de hidrogen sulfurat si vapori de apa. 
Inegrirea e destul de rapida iar stratul de sulfura de argint astfel format este incredibil de reziztent (si de negru !), rezistand chiar si unor zgarieturi usoare.

Celor carora le place chimia ar putea constata ca merita o asemenea complicatie , doar pentru un pic de 'negreala '. 

Doua aspecte ar fi de luat in calcul , curentul din baia de electroliza sa fie suficient de mare pentru a asigura o depunere cu aspect mat a argintului, iar hidrogenul sulfurat sa fie obtinut din sulfura de fier preparata 'in casa' . Pirita naturala nu o recomand pentru ca ar putea contine arsen care e foarte otravitor.
Reactia de sulfurare a argintului sa se faca undeva afara , merge bine si intr-un borcan mai mare de muraturi. 
Nu stati pe aproape, H2S este si el toxic iar vecinii or sa creada ca dati mereu parturi .

Zoth , poate ne zici care e grosismentul maxim pe care il recomanzi la instrumentul optimizat de tine.
Eu , la obiectivul 80-400 chinuit cu ulei , m-am oprit undeva la 40x , fara sa dau jos inca antireflexul de pe R2 si R3. 
S-ar putea sa nu se poata mai mult in cazul meu.