-----------------------------------
MiroJenu
17 Iun 2011 14:34

Imbunatatirea caracteristicilor optice binoclu simplu ieftin
-----------------------------------
Voi arata pe scurt cum putem sa crestem calitatea imaginilor observate printr-un binoclu
facandu-i 3 mici modificari care sunt simple si aproape gratis.
A)Proceduri.
1)Prima modificare are ca scop sa micsoreze(chiar sa anuleze) cantitatea de lumina parazita
ce intra lateral circular in ochiul observatorului si care se adauga fluxului luminos util binoclu ( in zona oculare binoclu ochi observator) .
Pentru aceasta confectionam 2 mansoane de cauciuc moale( sau alt material moale si opac exista o varietate nelimitata de posibilitati de confectionare si procurare) care le fixam pe oculare( asa cum au unele binocluri militare de exemplu IOR 7x40), ele vor apara lateral circular ochiul de luminile parazite.
2)A doua modificare are ca scop micsorarea aberatiilor optice. Stim ca oricat de bun ar fi un binoclu
, rezolutia sa scade iar aberatiile optice cresc de la centrul optic spre marginea campului vizual.
Pentru aceasta confectionam 2 capace (din carton sau plastic, cauciuc, aluminiu, etc) care se fixeaza in partea din fata binoclu pe obiective.
Capacele evident  sunt decupate avand fiecare o gaura cu diametrul mai mic decat diametrul obiectivelor binoclu.Astfel se obtureaza cu o coroana circulara zona marginala a obiectivelor( deci se obtureaza zonele responsabile de aberatii crescute si rezolutii mici acestea fiind scoase din joc).
3)A treia modificare are ca scop sa modificam distanta minima la care lucreaza binoclul adica sa-l facem sa "vada" incepand de la o distanta minima si mai mica.
Pentru aceasta am marit cursa de dutevino a axului central(care misca furca ocularelor ) inlocuind 
surubul de blocare cu unul mai lung, sau il puteti scoate de tot. 
B)Rezultate.
Am experimentat pe 2 binocluri de tip poro 10x50.
1)Adaugarea mansoanelor pe oculare a facut ca sa vad mai bine , efortul vizual sa micsorat,
crescand confortul lucrului cu binoclu.
2)Am pus apoi capacele pe obiective.Gaurile in capace le-am facut la  diametrul de 30mm.
Noaptea am privit bolta cereasca , cu si fara capace montate pe obiective binoclu.
Fara capace, stelele foarte luminoase se vedeau cu aberatii, observand apoi cu capacele montate pe obiective binoclu, luminozitatea a scazut insa sau micsorat bine de tot aberatiile si toate stelele se vedeau frumos punctiform, aberatiile laterale sau micsorat semnificativ.
Ziua am reluat experimentul si tot asa am obsevat imagini ceva mai clare iar aberatiile laterale sau micsorat semnificativ luminozitatea sa micsorat putin( senzatia luminoasa).
3)La un binoclu am scos surubul de blocare cursa ax central, si distanta minima de observatie de la
10m a scazut la 4.5m( domeniul de observare 10m--->infinit a ajuns la 4.5m--->infinit).
C)Concluzii si observatii.
Se obtin imagini mai clare cu  confort vizual imbunatatit intr-un domeniu de distante marit cu inlaturarea luminii parazite circular laterale.
Diametrul obiective 50mm ==> micsorare cu capace la 30mm, dar nu am incercat cu 40mm.
Cred ca exista pt fiecare binoclu un optim de micsorare a diametrului aparent obiectiv, pe care-l gasim incercand mai multe valori (ATENTIE!!ca sa echilibram efectul scaderii diametru cu luminozitatea si nu numai, in caz contrar avem castig zero).
Adaugarea mansoanelor si modificarea surub limitator cursa de asemenea poate fi optimizata de fiecare functie de binoclu.