-----------------------------------
vbdf
22 Iun 2011 11:01

Inca un incepator pe lista
-----------------------------------
Ieri am intrat in posesia  unui Mini MAk C70 Celestron.
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=188:c70-mini-mak&catid=68:instrumente-terestre&Itemid=80

Initial am vrut un binoclu 10x50 sau un 15x70 pana in 500 ron, dar am dat peste acest Celestron care este compact ca un binoclu si se poate folosi alt ocular mai bun, daca nu esti multumit de calitatea imaginii din dotare.

O sa imi spun parerea despre acest Mini Mak, poate mai sunt si alti curiosi ca mine.
Tubul este invelit in cauciuc si pare destul de robust, trepiedul din dotare este foarte slab, nu poate fi folosit.
Mini Mak C70 este f/10.71 si asta se vede foarte mult, pe timp de zi mai merge ca este destula lumina, dar pe timp de noapte ... cam greu.

Pe timp de zi: 
 - la 25x se vede foarte bine, 
 - la 50x si aici este bine , m-am uitat la gratiile de la o fereastra ce aveau culoarea crem si aveau o aura albastra in jurul lor, la alte obiecte de diferite culori nu am observat, 
 - la 75x este putin diferit, daca te uiti la un obiect relativ nu foarte departe (200-300m) este bine, dar daca te uiti la un obiect la peste 1km nu se mai vede asa bine, m-am uitat la un numar de inmatriculare de la o masina care era destul de departe si nu puteam distinge foarte bine ce scrie, mai mult ghiceam, era o imagine incetosata, dar imi lasa impresia ca se poate mai bine, daca cumpar un ocular de calitate sigur o sa se vada mai bine.
Pe net am gasit review-uri in care lumea spune ca ocularul de zoom din dotare este foarte prost si cand au schimbat ocularul au fost foarte multumiti de Mini Mak. O persoana, tot pe net, zicea ca are un C70 si un Ultima 80 si este o foarte mare diferenta intre ele, unde C70 se vedea in ceata, in Ultima 80 se vedea mult mai clar, daca compari datele tehnice, la Ultima 80 te astepti sa se vada mai bine.

Pe timp de noapte:
Daca te uiti la stele nu poti sa vezi multe, are un camp vizual ingust 1.3-0.7 grade, stele care le vad cu ochiul liber si am impresia ca sunt mari si luminoare, prin C70 nu mai sunt asa de mari si un pic isi mai pierd din intensitate, nu m-a dat pe spate cand a fost vorba sa ma uit pe cer, dar asa cum este am vazut cu el ce nu puteam sa vad cu ochiul liber, m-am uitat pe cer la intamplare si am vazut o aglomerare de stele, mica, dar se vedea ca-s mai multe stele acolo, cand m-am uitat in Stelarium era o nebuloasa pe langa constelatia Scutul.
Stelele au o slaba si mica aura albastra pe langa ele, luna se vede frumos si clar, la 75x in ocular prinzi jumatate din luna, nu incape toata.
Terestru am abandonat repede sa ma uit noaptea ca prin C70 este mai mult intuneric decat cu ochiul liber.

Peste vre-o 2-3 luni planuiesc sa imi achizitionez un Dobson Clasic, pana atunci o sa am timp sa invat cerul si C70 o sa ma ajute.