-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Iun 2011 20:28


-----------------------------------
Laurentiu
Multumesc pentru apreciere!
Nu mi-am notat timpul dar apreciez undeva intre 20 si 30 ore de manopera.
Impartasim aceleasi ganduri.Quadrantele au fost folosite din mana timp de multe secole.Dar deja in epoca pre-telescopica au fost folosite de pe o montura,de catre Tycho de pilda.Deocamdata il folosesc din mana dar ma gandesc la o prindere pe spate,cu piulita T pentru lemn ,pentru a putea folosi quadrantul de pe trepied.

dyazzz
psssst,acuma daca ''mai'' prins te rog fii discret,nu ma spune la nimeni.:D 

Am vazut ca esti baiat hotarat,pana la urma iti va reusi planisfera.

Intrebarea despre utilitatea quadrantului  nu este deloc aiurea,quadrantul a fost folosit:
-la masurarea altitudinii astrilor
-ca inclinometru pentru determinarea inaltimilor cladirilor (metereze,turnuri etc),arborilor,formelor de relief
-distantele pana la obiecte de inaltime cunoscuta
-adancimea unor puturi,santuri (de aparare)

Astronomii amatori ai zilelor noastre pot sa foloseasca quadrantul la masurarea pozitiei si dimensiunilor  fenomenelor atmosferice si ale meteorilor.Plus unele din utilizarile initiale.Plus placerea de a confectiona si poseda un asemenea instrument cu pedigree milenar.
De asemenea acest mestesug merita sa fie pastrat si transmis mai departe deoarece nu stim cum  va fi al treilea razboi mondial dar stim cu precizie ca al patrulea se va desfasura din nou pe metereze si va folosi din nou catapulte  :twisted: 
Si deci din nou va fi nevoie de patratul umbrei pentru dirijarea lor!
Mircea