-----------------------------------
Sorin Sfartz
10 Iul 2011 17:50


-----------------------------------
MikeC, nici la Pic du Midi nu era nici o infrastructura cand au inceput lucrarile... Pe la sfarsitul sec XVIII au inceput primele lucrari si accesul era o poteca prin col du Tourmalet, care si aia a trebuit sa fie facuta. 
Sunt in muzeul acela niste poze interesante din istoria observatorului si din cate mi-am dat eu seama, eforturile facute la constructii au fost de-a dreptul eroice. Acum aduc materialele cu elicopterul desigur.

Se poate sta noaptea sus la observator. Desigur nu ai acces in zonele lor de lucru. Cand am fost eu prima data, m-am tot invartit pe acolo si era sa pierd ultimul teleferic. De fapt chiar l-am pierdut pe ultimul destinat vizitatorilor, care de fapt e penultimul. Am coborat pana la urma impreuna cu personalul de la teleferic si de la observator. Nu m-a intrebat nimeni nimic - daca nu intrebam eu un nene cand pleaca ultimul teleferic m-ar fi uitat pe acolo. Daca as fi avut macar un binoclu la mine si haine mai groase as fi ramas.  

Se organizeaza de mai multe ori pe an "Soirées Etoilées", de catre o asociatie din Toulouse - Cosmodiff parca. Aduc tot felul de instrumente.

Mai e si telescopul de 60cm scos din uzul stiintific si folosit actualmente de asociatia de astronomi amatori T60. Apoi e luneta Jean Roche (LJR) de vreo 50cm si 6m distanta focala si T1M - un alt telescop de 1m. Cred ca se poate face un fel de programare la ei pentru a avea acces la acestea, dar probabil ca nu e chiar simpla procedura.