-----------------------------------
Alexandru Savin
12 Iul 2011 12:56


-----------------------------------
Ieri m-am intors dint-un mic week-end prelungit.
Am ajuns in orasul Bicaz cateva zile unde m-am mai racorit putin... diferenta enorma fata de jegul de Bucuresti.
Din cele 5 zile care am stat,doar una a fost OK pentru observatii....dar cat de OK! (adica Vineri)
Cerul era foarte senin la zenit,si cu urme usoare de norisori si ceata catre munti,mai ales in N
Se vedea o parte din calea lactee (eu am vazut-o pentru prima data) ceea ce a fost foarte impresionant :)
Am observat urmatoarele cu Mak90/1250 pe care il am in dotare doar cu ocularul 32mm Ploss pentru ca cel de 10mm si 25mm pe care le are ''din fabrica'' sunt praf. In schimb a fost decent (chiar foarte) skywatcher 8-24mm atat cat tineai imaginea pe centru.
M-am jucat si cu un filtru UHC-S si O-III dar diferenta sincer nu am vazut :) poate ca am apertura prea mica?
Am observat urmatoarele: (ordine crononologica)

Luna
Saturn + un satelit destul de stralucitor
Mizar-Alcor (le-am split-uit)
Andromeda (am vazut doar partea centrala a nucleului destul de difuz)
Hercule Great Cluster (tot ceva difuz dar mult mai compact si stralucitor)
La un moment dat dupa 00:00 am vazut o stea cazatoare????? A fost o mica steluta care a traversat cerul in max. 2 secunde,chiar mai putin....sau OZN :))?
M21
Trifid nebula (difuz dar superb) :)
Lagoon nebula
Jupiter + cei 4 sateliti (foarte difuz(dar avea culoare),era 3 dimineata si o ditamai ceata pe munte.)
Amandoua nebuloasele nu aveau culori,erau difuze dar stelele lor erau foarte stralucitoare. (cu si fara cele doua filtre sus mentionate)


Acum tirul de intrebari:
Atat timp cat nu se mai punea problema de cer ca in Bucuresti,de ce totusi vad totul difuz si fara detalii....inteleg ca apertura de 90mm este mica...dar chiar atat de mica?
De ce Andromeda de magnitudine 3.5 se vedea mai slab decat nebuloasele care au mag. mai mare?
Vreau sa fac un upgrade la un mak 150mm sau la un equinox 80 sau un refractor de 120/600,vreau in continuare portabilitate dar sa si pot trece de faza cu ''difuz'' :)
Oricum ceva pana in 2000RON
Deja dupa sedinta asta ma simt un pic mai avansat decat eram pana sa ies din Bucuresti,iar faptul ca am iesit sa vad ceva cu telescopul din Bucuresti ma face sa cred ca ma intereseaza cu adevarat!
Aveti in ograda inca un mic astronom amator!

Cer senin!
A.