-----------------------------------
saiph
12 Iul 2011 16:33

Re:
-----------------------------------

Am observat urmatoarele cu Mak90/1250 pe care il am in dotare doar cu ocularul 32mm Ploss pentru ca cel de 10mm si 25mm pe care le are ''din fabrica'' sunt praf. In schimb a fost decent (chiar foarte) skywatcher 8-24mm atat cat tineai imaginea pe centru.
M-am jucat si cu un filtru UHC-S si O-III dar diferenta sincer nu am vazut :) poate ca am apertura prea mica?

Hercule Great Cluster (tot ceva difuz dar mult mai compact si stralucitor)

Acum tirul de intrebari:
Atat timp cat nu se mai punea problema de cer ca in Bucuresti,de ce totusi vad totul difuz si fara detalii....inteleg ca apertura de 90mm este mica...dar chiar atat de mica?
De ce Andromeda de magnitudine 3.5 se vedea mai slab decat nebuloasele care au mag. mai mare?
Vreau sa fac un upgrade la un mak 150mm sau la un equinox 80 sau un refractor de 120/600,vreau in continuare portabilitate dar sa si pot trece de faza cu ''difuz'' :)
Oricum ceva pana in 2000RON



Felicitari pt. iesire!
;)

Acum iti dai seama de diferenta fata de (bine ai zis) "jegul" de Bucuresti......
Zici ca nu ai reusit sa "rezolvi" M13? :-? Dubios..  Am reusit sa disting stele indivuduale in el cu un 70/500 de pe un cer de +5.5. Mai exerseaza tehnici de observare. Trebuie sa mearga, la 90mm :)
Filtrele sunt foarte utile pt nebuloase (in special), de pe un cer aproape bun (adica, pe un cer de >+7.5 sa nu te astepti la mai mult decat vezi deja..)

Pe viitor, daca nu te mai satisface apertura pe care o ai, iti recomand varianta 150, fie newtonian parabolic F/5, fie mak (nu foarte lung - F/10...F/12.5 - dar sa ai si reducer/flattner la el) eventual cu iesire de 2". E mare diferenta, iar la portabilitate nu pierzi nimic. Nu stiu acum ce montura ai, dar un EQ5 iti va fi foarte util la upgrade. Si cred ca te poti incadra si in buget. 80-ul ar fi bun, dar mai degraba la foto, iar 120-ul e o scula buna care tine atat la foto cat si la vizual, insa daca nu e macar ED, parca iti pare rau ca ai luat-o (la F/5, un acromat de diametrul ala poate fi folosit pt a vedea curcubee frumoase, daca nu e atent proiectat/executat :D).


Cer senin si spor la observatii in continuare!