-----------------------------------
jimao22
12 Iul 2011 21:13


-----------------------------------
Imi permit sa continui topicul cu voia voastra si a moderatorului Emil desi exista si o rubrica separata unde poate i-ar sta mai bine, cu primii pasi pe care i-am facut timid catre construirea observatorului, fara de care topicul asta nu ar avea sens.
Dupa ce am citit toata iarna si primavara despre observatoare, piloni, fundatii si modele constructive, inca nu am luat o decizie definitiva despre cum o sa fie observatorul - roll-off sau dom.
Exista avantaje si dezavantaje la fiecare si desi partea financiara cumpaneste mult zilele astea, am gasit spre exemplu o varianta de dom extrem de interesant, care nu este o parte de sfera ci intersectia a doi cilindrii. Am sa incerc sa fac un desen in SOLIDWORKS in seara asta sa vedem daca-mi iese si sa o arat aici.
Oricum, un lucru este cert, am nevoie de un pilon. Si pentru ca trebuia sa incep cumva, asta e lucrul de care m-am apucat.
Am inceput prin a cauta materia prima; pentru tub, am gasit un stalp de gard din teava groasa de 2-3 mm la perete si cu un diametru (cam mic e drept) de 110 mm si o inaltime de 1000 mm aproximativ -cost 0.
Pentru partea inferioara am cumparat de la fier vechi un disc din tabla de 3 mm si 400 mm diametru, care sa constituie baza pilonului - cost 32 lei.
Pentru partea superioara a pilonului, am cumparat din acelasi loc 2 flanse provenite din defuncta industrie chimica, niste flanse de la tevi de inalta presiune, avand un diametru de 200 mm fiecare si avnd pe margine cate 8 gauri de 22 mm diametru, care coincideau exact unele cu altele pe cele 2 flanse - cost 30 lei.
Pentru ca aceste flanse din urma erau foarte groase si aveau si o parte conica din fier masiv in partea unde erau in trecut corp comun cu tevile pe care le mufau, le-am bagat pe strung si le-am dat o fata umana, micsorandu-le si greutatea la mai putin de jumatate.