-----------------------------------
Teo
13 Iul 2011 10:48


-----------------------------------
Eu te avertizasem demult in legatura cu lentilele Barlow...dar se pare ca ai ignorat sfatul meu. In fine, nu vreau sa ii supar pe adeptii Barlow-urilor de buna calitate.
Eu unul prefer oculare de focala mica, apocromate si eventual cu un camp cat se poate de mare, cu long eye relief pentru observatii vizuale.

Este normal, cu cat cresti grosismentul sa scada putin si calitatea imaginii precum si luminozitatea ei.
Aceasta depinde insa de mai multi factori:

-de finetea prelucrarii obiectivului
-de calitatea ocularelor 
-de calitatea lentilelor Barlow
-de colimarea corecta a instrumentului
-si nu in ultimul rand, de turbulentele si calitatea cerului nocturn.

Pentru a putea determina pana la ce puteri vezi clar, in primul rand colimeaza bine instrumentul, aliniaza optica, si foloseste un ocular cu focala cat mai mica, dar de buna calitate. Sau daca tot esti adept al lentilelor Barlow, asa cum ti s-a sugerat, ar fi necesar unul mai scump si de calitate mult mai buna impreuna cu un ocular performant.
Apoi trebuie sa repeti observatiile mai multe nopti la rand, pana cand prinzi un seeing mai bun.

Eu unul folosesc pentru puteri mari, oculare de 6 mm si 4 mm apocromate Planetary de la Sky-Watcher care nu sunt tocmai dintre cele mai scumpe dar care sincer, ofera imagini superbe.

Succes !

Ps. Poate pui si o poza cu noul tau instrument la rubrica " Ce instrumente astronomice aveti ".
As fi curios cum arata.