-----------------------------------
zoth
16 Iul 2011 18:08


-----------------------------------
Mircea, din partea mea mii de multumiri pentru un material atat de bine documentat si prezentat intr-un stil atat de placut.
Iti marturisesc ca pana acum, cu toate ca am mai citit despre Ramsden, nu am reusit sa aflu atatea amanunte despre viata lui si nici nu am fost in stare sa le leg atat de firesc cum ai facut-o tu.
Inca odata multumiri   :D
Si pentru ca mai sus ai amintit de ocularul Ramsden, as vrea sa spun si eu cateva lucruri legate de el:
Dupa ce am parcurs materialul lui Chris Lord care propunea varianta solida a acestui ocular mi s-a redeschis apetitul pentru a trece in revista si designurile clasice.
Dupa ce am parcurs o buna parte din ele, am realizat ca de fapt ocularul Ramsden este un fel de "cheie" sau daca vreti un punct de referinta pentru fratii lui mai evoluati.
Acelasi lucru am observat ca se intampla si cu varianta solida propusa de Lord.
Mai mult, fiecare design clasic se pare ca are sau poate avea echivalentul lui in varianta solida   :!: 
Am facut atunci un tabel pe care am sa-l atasez si aici, in care puteti vedea evolutia si logica de legatura intre ocularul Ramsden clasic si ceilalti "frati primari" pe de o parte, iar pe de alta, echivalenta dintre designurile clasice si variantele lor solide.
Tabelul de mai jos m-a ajutat sa ajung la variantele solide ale ocularelor simetric si Plossl care in curand au sa prinda viata.
Dupa cum se poate vedea in tabel, si daca nu m-am inselat, mai exista inca un loc liber, varianta solida a ocularului RKE, se incumeta cineva?

Toate afirmatiile de mai sus se refera la o logica de dezvoltare din punctul de vedere al proiectantului si nu are nicio legatura cu evolutia reala/istorica prin care au trecut aceste designuri de oculare. In plus, tabelul de mai jos nu se vrea a fi unul complet.