-----------------------------------
catalin dumitru
19 Iul 2011 12:13


-----------------------------------
[quote="Erwin"]Pentru foto, din punct de vedere tehnic e o complicație inutilă din moment ce există deja roata de filtre. Cred că e mai simplu să tragi succesiv prin 3 lunete corectate pe fiecare zonă spectrală. La vizual nu ajută cu nimic cred eu, din moment ce există apocromatele și alte soluții mai ergonomice. Costurile suplimentare cu mecanismele și problema colimării devin impredictibil de mari. La optică las opticienii să se pronunțe.  

Aș sugera totuși o soluție oarecum asemănătoare pentru vizual: 2 instrumente în paralel, corectate pe zone spectrale diferite, prin care privești ca prin binoclu. Ochii antrenați vor face compensările necesare, alegând informația utilă de pe cele 2 canale suprapuse. Poate da dureri de cap...  :twisted:[
 /quote] 

Ideea expusa de mine se referea strict la domeniul vizual.
Complicatii mecanice prea mari nu cred ca ar fi , poate doar putin la sincronizarea revolverului cu obiective cu obturatorul, absolut necesar , aflat undeva in apropierea planului focal .

Referitor la ideea ta cu cele doua instrumente in paralel , exista o solutie chiar mai buna , si anume adunarea imaginilor a trei obiective (prevazute cu filtre) cu ajutorul unui cub divizor provenit de la un anume tip de proiector video (cel cu 3 ecrane LCD)
Sistemul ar avea nevoie de niste prisme in plus , si chiar oglinzi , pentru a obtine ecartul necesar in functie de diametrul obiectivelor, care trebuie dispuse in linie.
Pentru doar doua lungimi de unda, poate fi folosit (pe invers) chiar si un binocular de microscop .

Cer scuze lui Zoth , daca am deviat prea tare de la subiect :?