-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Iul 2011 17:44


-----------------------------------
TaviF
urmaresc cu mare placere acest interesant subiect.
In mod surprinzator acesta ne conduce spre probleme optice fundamentale.
Acel ''nenea'' care vorbea pe CN despre ''tolerantele pierdute'' ale lentilelor simple cu focal foarte lung si despre inutilitatea testului Ronchi pentru ele,poate are dreptate dar nu din motivul la care se gandeste dumnealui.
Lentilele cu focal lung si foarte lung in raport cu apertura ,sunt dispozitive optice care deja ne duc spre adevarul ca imaginea este formata de deschiderea circulara ,de marginea lentilei.Lucru dovedit cu prisosinta de ''camera obscura'' fara lentile.Elementele optice pe care le folosim noi in telescoapele obisnuite sunt de fapt mijloace ca sa obtinem acest efect la aperturi si la ''distante focale'' maniabile.Am pus ''distanta focala'' in ghilimele deoarece o deschidere circulara nu are de fapt distanta focala,nu-i asa!?
Luneta mea Kepler de un picior cu apertura de 15mm este cea albastra din poza de mai jos.Vedem in cealalta poza diafragma de apertura de 15mm,''din spate'',deoarece este plasata imediat dupa obiectiv.
Cand i-am scris lui zoth foarte entuziasmat despre calitatea neasteptat de buna a imaginii oferite de aceasta luneta ,el a facut o analiza si mi-a trimis diagrama spot de mai jos.
Citez din memorie si il rog pe zoth sa confirme daca am retinut bine,dar asa imi amintesc ca nu a vazut diferente notabile intre diagramele-spot ale lentilelor de diverse forme,plan-convexa,biconvexa  sau menisc.
Obiectivul lunetei mele Kepler este o lentila de ochelari tip menisc convergent de 330mm focal.
Privind la diagrama-spot facuta de zoth inteleg de ce este bine sa  cautam cel mai bun focar spre imaginea rosie,deci cu franja albastra mai intensa,asa cum ai sugerat tu.
Desi in ultimul an,cu ajutorul prietenilor ''m-am imburghezit'' si acum am mai multe acromate de pana la 70mm apertura,astept cu interes continuarea experimentelor si a discutiei deoarece aceasta este o calatorie temporala sub cerul instelat al vechilor astronomi.
Ceea ce pentru mine este palpitant!
Cer senin si spor in toate,Mircea