-----------------------------------
HoO_Germany
20 Sep 2006 20:17


-----------------------------------
Aici http://www.unigraph.de/instrumente.htm se poate vedea asa un Helioscop, sau Unigraph. 


e foarte ca lumea instrumentul asta dar la link-ul care l-ai dat desenul opticii din partea de jos a instrumentului este prea mic si nu inteleg mare lucru. ai vreun material cu principiul lui de constructie si functionare in care sa se inteleaga mai bine?

Vorbesti de desenul ala de la Herschel Wedge? 
Eu nu am schita de constructie, am vrut sa arat cum functioneaza asa un instrument. 
Aceasta placa de geam cu forma ei (vezi ca are 2 unghiuri diferente) este bagat in o casca ca si o diagonala. 
La constructia acestul Herschel-Wedge trebue fie dat atentie in ce unghi sa fie pusa placa de geam, tinand cont luminei care intra prin telescop.

Daca te uiti la scita de jos, vezi cum vine din stanga lumina 100% de la telescop. Aceasta lumina reflecteaza pe Herschel-Wedge 4% in sus, si 96% afara. Ocularul se pune atunci la punctulde sus, unde sant numai 45 lumina. Restul de 96% ies afara (cu se vede dreptunghilar ). La casca se pune din cauza asa o oglinda care reflecteaza aceasta lumina de 96% inca o data la 90° de la omul care ar sta in spate telescopuloui, ca sa nu-si arde pantaloni.