-----------------------------------
Cipilot
31 Iul 2011 12:14


-----------------------------------
Din cate stiu eu acele gradatii sunt foarte imprecise si nu multi le folosesc.


Aseara am scos pentru prima data telescopul nou nout si, dupa ce am citit si insusit in prealabil instructiunile cu privire la echilibrare si aliniere la Polaris, am incercat sa folosesc, tot dupa instructiuni, inelele de orientare de pe montura. Anume am facut calibrarea la Vega (RA 18h 36'), urmand apoi sa gasesc M57, cunoscandu-i coordonatele (DEC 33, RA 18h 52'). Bineinteles ca nu am gasit nimic, ba mai mult, telescopul era orientat in cu totul alta directie fata de locul pe care mi-l arata i-padul ca ar trebui sa se afle... Adica se vedea cu ochiul liber ca in loc sa fie orientat undeva intre cele  2 stele din Lyra, Sulafat si Shelyak, era la o palma departare de asta. Bineinteles ca am dat vina pe mine, pe alinierea polara deficitara, pe neintelegerea principiului de functionare al monturii, am luat totul de la capat si acelasi rezultat. Pana la urma am cautat prin incercari succesive (se pare, metoda consacrata), acolo unde banuiam ca se afla m57 si am gasit-o. O pata difuza gri, usor eliptica. M-am bucurat de reusita, dar privind inelele monturii am vazut ca acestea indicau cu totul alte coordonate decat cele din catalog... Cu deviatii mari, adica in loc de DEC 33, DEC30, AR nu mai stiu, dar nu era chiar atat de aproape de ce ar fi trebuit sa fie.

Acum, astronomia cred ca atrage oamenii pentru ca e predictibila, pentru ca e precisa. Cel putin pe mine asta ma intriga si incita. Miscarea planetelor sau mai mult: urmarirea asteroizilor se poate face prin calcule, care nu sunt trecute in niciun catalog. Eu de ce nu pot? Am gresit totusi alinierea telescopului? Am ales montura proasta? Cat de "imprecise" sunt gradatiile astea, din moment ce montura ar trebui sa fie o unealta extrem de fina (parerea mea), penru a functiona?

Alta intrebare, care isi doreste mai mult confirmarea, pentru ca rezultatul aplicarii ei a fost (cred) tot zero:

Am incercat apoi sa gasesc m29, fara gradatii, ci prin metoda incercarilor succesive. Iata ce am facut: Am cautat in ocular steaua aflata in mijlocul constelatiei Cygnus si apoi mi-am zis asa: Daca in catalog m29 se gaseste relativ aproape in partea dreapta/jos fata de aceasta stea, atunci pentrua o gasi trebuie sa fac steaua sa "dispara" din ocular in partea dreapta/jos (miscand motorasele RA si DEC), tinand cont de faptul ca imaginea este inversata. E corect asa, ca m29 nu s-a lasat localizat, cel putin asa cred...