-----------------------------------
ZENDOW
31 Iul 2011 15:51

Un nou incepator
-----------------------------------
M29 este greu de identificat pentru ca stelele ce o compun au cam aceeasi stralucire cu cele din jurul lor si nu iti dai seama ca alcatuiesc un roi deschis. Trebuie cautata configuratia micului grup de stele care seamana cu Pleiadele(M45) , dar mai mici si mai putin stralucitoare.

In privinta utilizarii monturii ecuatorliale , cred ca e utila cand este dotata cu GO TO sau macar cu motoare de urmarire, alfel cred ca mai mult incurca! Vorbesc de pe pozitia unui utilizator de Dobson care e mai intuitiv in utilizare (sunt unele chiar cu GO TO sau cu urmarire) , dar au dezavantajul ca nu pot face astrofoto cu timpi luni de expunere.

Foarte utila in orientarea pe bolta cereasca este utilizarea unui laser verde(destul de ieftin) , care daca este montat intr-un suport special poate fi aliniat cu telescopul si iti indica destul de precis orientarea tubului spre obiectele cautate.

Se pare ca noii veniti in astronomia de amator (printre care ma  numar si eu) folosesc Stellarium pentru cautarea obiectelor astronomice care da o imagine destul de apropiata de real a boltei cerului, iar ultimele variante (0.11.0) au posibilitatea setarii ocularelor folosite si a telescopului astfel poti vedea exact imaginea din ocular (inversata stanga dreapta si sus jos)

Pentru inceput e bine sa inveti cat mai multe constelatii si sa retii pozitia stelelor semnificative , lucruri care iti vor fi utile in cautarile tale astrale!