-----------------------------------
Cipilot
31 Iul 2011 20:11


-----------------------------------
Cipilot
esti sigur ca nu ai avut in ocular M29?Este de fapt un asterism,o mica ingramadire de stele,un fel de miniatura a Pleiadelor.Eu ma ''impiedic'' de ea fara sa o caut aproape de fiecare data cand ''bantui'' prin Cygnus.
Se pare ca da, am avut-o, nu am recunoscut-o insa.
Despre cercurile gradate nu pot sa-ti dau sfaturi ca nu am avut si folosit niciodata o montura ecuatoriala.Dar pana la mijlocul secolului trecut,era o metoda folosita pe larg si cu rezultate excelente.Daca vrei sa te familiarizezi cu metoda poate ar trebui sa citesti explicatiile specifice de prin cartile lui Webb,Proctor sau Chambers.
Asa ma gandeam si eu ca metoda trebuie sa fie una foarte exacta, dar din ce am citit mai sus monturile nu sunt pe masura metodei... Prefer sa cred ca am gresit eu decat ca chinezii nu mai sunt in stare sa produca o montura care sa respecte niste principii care au dus la inventia ei... Multumesc de tips, o sa-i caut pe cei 3 domni pe google.
Eu din incercarile cu quadrantele gravate de mine manual am vazut ca pot obtine, pentru Saturn si pentru stelele de pana la magnitudinea 2mv sau 3mv,o precizie de 20 minute de arc.Sa fie gradatiile de o precizie  mai mica?Vernierele tale cu ce precizie pot citi?Tu trebuie atunci sa pui in statie montura cu o eroare mai mica decat precizia de citire a cercurilor gradate.Asigura-te ca asa ai facut, dar eu ma indoiesc.  
Mircea
Nu ai de ce sa te indoiesti, faptul ca nu am inteles ce ai spus (inca...), confirma faptul ca nu am facut asa :).
Multumesc de raspuns.