-----------------------------------
MariusP
08 Aug 2011 14:40


-----------------------------------
Intre Super Plossl de 40 mm si cel de 32 mm, eu ti-l recomand pe cel de 32 mm/52 grade.
Are campul vizual aparent de 52 grade, pe cand cel de 40 nu poate avea constructiv mai mult de vreo 43 grade (e gresit pe site 52 grade).
Marirea de 16x iti da o pupila de iesire de 8 mm, deci nu vei folosi toata lumina la ocular (pentru o pupila de maxim 7 mm). Cu cel de 32, obtii pupila de iesire 6.4 mm, deci mai potrivita pentru un ochi tanar.
Mai este problema campului vizual real: ambele oculare iti dau un camp vizual real cam la fel, circa 2.6 grade: 43/(650/40)~52/(650/32). Pentru acest camp, e posibil sa apara vignetare la ocular in functie de cum e construit telescopul, adica e posibil ca marginile campului sa apara intunecate. De exemplu, la Newton-ul meu de 114/500 mm pot merge cam pana la 2.8 grade camp real, pe cand la cel de 150/750 mm, peste 2.3 grade am vignetare...

Cu filtrul solar (eu folosesc Baader Astrosolar pentru vizual, ND5) vei vedea sigur si granulatia in momente cu turbulenta redusa.