-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Aug 2011 20:46


-----------------------------------
Am finalizat cele doua quadrante,tehnic similare,diferind usor doar prin ornamentele inscriptionate.
Pinulele au fost modificate la ambele la un diametru de 3mm ceea ce mi-a permis, in testele sumare pe care le-am facut ,sa vizez cu usurinta stelele de pana la magnitudinea 3 mv.Greutatile firelor cu plumb sunt chiar plumbi de pescuit de 15 grame si care au marele avantaj ca sunt gauriti longitudinal ,ceea ce usureaza atasarea firului.
Raza activa a quadrantelor este de 250mm,dimensiunile de gabarit sunt cele ale unui sfert de cilindru scund  cu razele de 280mm si inaltimea de 12.7mm data de placajul multistrat folosit ca materie prima.Divizarea este executata la grade intregi ,un arc de un grad avand lungimea de 2.18mm.Precizia de citire atinsa cu usurinta si fara antrenament este de o treime de grad,cu perspective reale de a fi imbunatatita la un sfert de grad.
Aceasta s-ar traduce la o precizie de pozitionare a navei in latitudine geografica de  aprozimativ 31 km,adica de 20 de mile marine.Sunt perspective reale de a  imbunatati precizia de citire la un sfert de grad deci la o pozitionare in latitudine cu o precizie de 23 km ,deci aproximativ 15 mile.
Inscriptionarea-divizarea a fost efectuata manual ,intai cu creion-verificare-retusare,apoi cu tus negru de stampile,urmata din nou de verificare si retusare.
Finisarea a constat in slefuirea fina inainte de inscriptionare-divizare ,apoi in baituirea cu un lac sintetic pentru evitarea apei din baitul traditional,incheindu-se cu lacuirea cu lac incolor.
In una din poze puteti vedea cadranul unui alt instrument arhaic de navigatie,un astrolab maritim.Astrolaburile maritime au servit ca si quadrantele la masurarea altitudinii astrelor,indeosebi cea a stelei Polaris in scopul determinarii rutei de navigatie.Astrolaburile s-au extins si au inlocuit bastoanele lui Jacobi,mai putin ergonomice.Cadranul este trasat,inscriptionat si decupat complet.Urmeaza verificarea si retusarea,baituirea si lacuirea.Precum si confectionarea alidadei cu pinule.
Imi cer scuze pentru calitatea pozelor efectuate cu un telefon.
Mircea