-----------------------------------
starbuck
10 Aug 2011 11:26


-----------------------------------
@Mike23

Posibile cauze ale defocalizarii (exclud eventualele defecte tehnice ale aparatelor):

- focusul manual poate fi foarte imprecis din cauza adaptabilitatii mari a ochiului uman fata de focalizarea reala a obiectivului (sau a telescopului la prime focus); 

- marcajul  "infinit" de pe obiectiv este de asemenea destul de imprecis (in cazul obiectivelor fixe cel mai bine e sa se roteasca inelul de focus la maxim, chiar daca depaseste acel marcaj, in schimb la unele obiective de zoom am focalizat automat pe obiecte la orizont iar linia de focus de pe obiectiv nu era aliniata cu marcajul de la infinit, ex Tamron 70-300mm - posibil aici sa fie si decalibrare);

- la fotografierea Soarelui este bine de facut AF-Lock pe o zona de contrast (pata solara sau pe marginea discului solar) urmata de reorientarea aparatului pe zona de interes; daca folosesti aparatul de pe montura (fiind mai greu de manevrat se poate face AF lock pe zona de contrast mentionata apoi se comuta obiectivul in modul manual iar focusul este mentinut); 

- la prime focus eroarea este si mai mare din cauza focalei mari a telescopului; aici cel mai bine este de stabilit focusul prin incercari repetate iar live view-ul poate fi foarte util (o alta solutie accesibila este masca Bachtinov);

- conditiile atmosferice: turbulentele pot determina focalizari diferite in functie de intensitatea lor deci daca se constata turbulente mari este necesara refocalizarea la fiecare captura sau pur si simplu in functie de rezultate; pt. Soare eu foloseam declansare remote prin cablu in rafala - din 3 sau 4 capturi macar una tot prindeam in focus;

- vibratiile induse de trepied (vant, teren moale, trepied mai slab calitativ) respectiv vibratiile  induse de aparat la declansare (foarte recomandata folosirea optiunii de mirror lock-up);

- o alta cauza in cazul Soarelui ar fi un timp de expunere prea mare - avand in vedere miscarea aparenta a Soarelui la focale mari in prime focus eu de exemplu la o focala de 750mm a telescopului folosesc minim 1/500 (crescand ISO-ul corespunzator daca e nevoie).