-----------------------------------
Abel Cavași
21 Sep 2006 17:19


-----------------------------------
Cred ca tu nu intelegi (e drept ca nici nu-i prea usor) nu reusesti sa-ti imaginezi (nici prea simplu nu e) cam ce ar fi o gaura neagra supermasiva. Discurile de acretie din jurul corpurilor ceresti sunt un fel de ringhispil, adica o joaca de copii. Si eu am dificultati in a-mi imagina ce se petrece acolo, oricine cred ca are. Diferenta e ca unii dintre noi au atins intelepciunea, ceea ce inseamna ca sunt constient de limitele mele si sunt impacat cu ele. La fel e si cu BigBang-ul. Nu e o explozie. Nu e TNT, nu e Hirosima, nu e Bikini. E cu totul altceva. E mama tuturor exploziilor. Sau tata?
Dragon, eu te ascult ca pe un tată spiritual pe aici și, undeva în adâncul minții mele, am mare nevoie de intervențiile tale. Dar când vine vorba despre Știința în toată profunzimea ei (cum este problema găurilor negre ridicată aici), tare aș mai sacrifica nevoile mele în favoarea acelei Științe. Altfel spus, dacă nu poți da un răspuns riguros care să nu se bazeze pe presupuneri atât de evidente, ajută-i (nu le încuraja ignoranța!) pe cei care se cred capabili să dea asemenea răspunsuri, stimulându-le necesitatea de a răspunde riguros. 
În plus, dacă oricine are dificultăți în a-și imagina ce se petrece în interiorul unei găuri negre (deci chiar și autorul teoriei), atunci este ceva tare putred în acea teorie. Autorul unei teorii (și discipolii săi) TREBUIE să-și poată susține teoria fără argumente de genul &#8222;nu îmi pot imagina ce se petrece acolo&#8221;. Asemenea argumente țin de religie, nu de Știință. Sau nu?