-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Aug 2011 21:12


-----------------------------------
Joi 25 August,la ora 23h10min TLR (si ora aragazului :D ) am gasit cometa Garadd cu dobsonianul de 125mm F/7,la 30 minute de arc spre Sud-Sud Est de Gamma Sge.Am folosit pentru aceasta ocularul Plossl militar de 31mm pentru 28x.Apoi am folosit ocularul Plossl 7.5mm pentru 116x si ocularul Radian 6mm pentru 144x.Cerul a fost paclos,am vazut doar capul si o parte din coma avand o dimensiune de 100 minute de arc.Cometa avea un aspect asimetric,alungit pe PA=140 grade,prezentand o condensare luminoasa inspre extremitatea vestica.
Am observat cometa pana dupa ora 1.In momentul cand am localizat-o,cometa Garadd era in interiorul unui asterism de stele sub forma unui triunghi dreptunghic ce inchidea cadranul II.In varful unghiului de 90 grade era o stea dubla cu componentele pe directia E-W iar in celalalt varf al laturii E-W era o alta stea dubla, mai stransa ,cu componentele perpendiculare pe aceasta latura.Acest asterism a format cu cometa o imagine foarte frumoasa.
Marirea de 232x obtinuta cu Plossl 7.5mm+Barlow 2x nu a adus informatii noi inafara de confirmarea unui seeing execrabil.
Am observat la inceput zona cu binoclul de 10x50mm,am zarit cu privire indirecta ''ceva'' la Sud de Gamma Sge,de aceea am si indreptat telescopul in acea directie.Dar dupa imaginile din telescop,ma indoiesc ca am vazut chiar cometa in binoclu.Mai repede cred ca la marirea de 10x am vazut lumina contopita a stelelor din asterism descris mai sus ca fiind acel obiect cetos care mi-a si trezit interesul pentru observarea zonei prin telescop.
Am fost sincer impresionat de ortoscopia ocularului Radian cu ajutorul caruia am determinat dimensiunea aproximativa a cometei prin masurarea timpului necesar iesirii obiectului inafara diafragmei de camp a ocularului.Nu am remarcat distorsiuni sau modificari de stralucire ale obiectelor.
Mircea